Det er fløytist og komponist Morten Mortensen som presenterer konserten med musikk skrevet til bilder – contemporary, joik og folkemusikk ilagt elementer fra jazz. Med på laget har han musikere og kunstnere – alle med tilknytning til Mosjøen. En av dem er Marit Skog.

– Jeg er glad for at jeg var en av dem han kontaktet. Jeg liker samarbeidsprosjekter og har stor respekt for Morten, både som musiker og menneske. Han er en knalldyktig musiker og jeg har bestandig hatt sans for måten han behandler instrumentet på. I tillegg har han en lun stemme som han ofte bruker til å framsnakke andre, sier Skog.

– Ser for meg noe rolig

«Iskrukker» er hennes arktiske bidrag til konserten. Motivet er hentet under bryggene i Sjøgata og teknikken er fotografikk.

– Dette er utsikten fra stuevinduet på brygga mi. Jeg jobbet med det en vinter det var langvarig frost – ned mot 24 minusgrader. Tema var midt i blinken for meg. Jeg har hundrevis av bilder med is, det har alltid fascinert meg, melder Marit. Bildene ble satt sammen til en slags fotokolasje.

– Det er en lang prosess med mange lag av foto i et sånt bilde. Man må finne ut hvilke foto man skal sette sammen og hvilket som skal spille hovedrollen. I tillegg kommer justeringer av farger, former, lys og kontraster i hvert enkelt lag. Så begynner prøvetrykkingen på papir i museumskvalitet.

Skog legger til at hun fikk god hjelp av avdøde Bjørnar Pedersen i prøvetrykkprosessen.

– Hva slags musikk ser du for deg til bildet?

– Jeg aner jo ikke hvordan Morten tolker det, men i utgangspunktet ser jeg for meg noe litt rolig. Jeg føler at fløyte blir helt perfekt.

Selv klimprer hun litt på gitar.

– Jeg har bestandig vært opptatt av musikk, sang og dans. Hvis jeg ikke jobbet med bildekunst hadde jeg kanskje gått for musikk.

Maler på kaia

Atelier Marit Skog holder til i Sjøgata 26. Nå har kunstneren i tillegg fått lokale på kaia.

– Saken er den at det er for trangt her til å drive med noe annet enn glass og grafikk. Nå gleder jeg meg til å gå i gang med malerier igjen.

Nå har hun laget sitt første maleri på mange år, og i en helt annen stil enn det vi vanligvis forbinder med Marit Skog.

– Jeg liker variasjon, og holder egentlig bare på å prøve meg litt fram. Jeg ser fram til å eksperimentere mer framover.

Arbeidene er ofte fargesterke.

– Når jeg ser tilbake er det nok koloristen i meg som har vært mest framtredende, men etter en periode med sterke farger får jeg behov for å roe ned. Da blir det gjerne svart/hvitt. Jeg kjenner det er helt nødvendig. Men etter hvert trenger fargene seg på igjen, likevel.

– Det blir spennende å male igjen. Det har ligget som et savn lenge. I den spede begynnelsen malte jeg nesten bare naturalistiske ting, nå blir det mer og mer abstrakt.

Blåtoner: Ett av de siste arbeidene signert Marit Skog. Noen av arbeidene finnes både i originalversjon og som trykk.
Blåtoner: Ett av de siste arbeidene signert Marit Skog. Noen av arbeidene finnes både i originalversjon og som trykk.

Stress og forventninger

Marit har deltatt på samtlige Galleria. Denne gangen blir det den faste utstillingen i atelieret, i tillegg håper hun å presentere noe nytt.

– Jeg er så vidt i gang med maleri etter mange år med foto og glassarbeider, sier hun. Og tar en pause.

– Jeg tåler dårlig stress og forventningspress etter en skikkelig tur i veggen, så det er en del helsemessige utfordringer som gjør at jeg ikke klarer å jobbe så mye som jeg vil. Det er kjipt, for jeg vil mye, og det har jeg alltid villet.

I glassverkstedet: Marit Skog driver med bildekunst og glasskunst. Her er hun i gang med nok et prosjekt på «bakrommet».
I glassverkstedet: Marit Skog driver med bildekunst og glasskunst. Her er hun i gang med nok et prosjekt på «bakrommet».

Musikere i Arctic Landscape er Minda Marie Fiskum, Hans Christian Digermul, Henrik Skog, Kjell-Joar Petersen Øverleir, Arvid Martinsen og Morten Mortensen. Lyddesign ved Fred Endresen. Kunstnere er Anne-Britt Ravnå, Kirsti Stokland, Marit Skog, Per Vikan, Stig-Ove Sivertsen og Are Kilvær.