Utfordringene står i kø for hattfjelldalssamfunnet, både kommunens økonomi, befolkningsnedgang og få næringsetableringer

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en reklame for forsvaret blir vi spurt om hva vi tror forsvaret vil skal skje. Svaret deres er – absolutt ingenting. Etter tirsdagens folkemøte i Hattfjelldal trur jeg arrangøren håper på det samme.

Et folkemøte er jo en fin form for å informere de fremmøtte om saker som verserer i kommunen, planarbeid, prosjekter og andre utfordringer. Det er jo også et sted hvor kommunen kan få innspill på oppsatte tema og tema/saker som ikke står på kartet. Men for at dette skal skje så må arrangøren organisere noe annet enn bare plenumsinfo. Kanskje med konkrete spørsmålsstillinger som kan bidra til refleksjon og diskusjon – Covid 19 eller ei.

Mange trenger også litt tid fra informasjonen gis til at man kan både spørre om det en har hørt.

Alternativt for noen blir jo da å bruke sosiale medier eller som meg selv – et leserinnlegg i lokalavisa.

Utfordringene står i kø for hattfjelldalssamfunnet, både kommunens økonomi, befolkningsnedgang og få næringsetableringer – for å nevne noen. En annen utfordring er å få involvert ungdommen i disse utfordringene. Nå sitter man tydeligvis på gjerdet og venter til at det blir valgt nytt ungdomsråd – når vi faktisk er i en stilling hvor man har et ungdomsråd – et ungdomsråd som man av en eller annen grunn ikke involverer i verken prosjekter, budsjettkonferanser eller folkemøter.

Ungdommen er nok også mer opptatt av at ungdomsklubben skal åpnes og at de blir tatt imot av «Benny», enn å vente om man får penger til å pusse opp lokalene.

Opplever også – i etterkant av møtet – at vi gjerne skulle hørt noe om hvilke tanker på kuttområder eller områder for økt inntjening som budsjettkonferansen konkluderte på. Eller er politikerne fortsatt der at intet skal røres og at budsjettet skal salderes med fondsmidler. Mange lurer også på hvordan kommunens økonomi blir om det må overta de økonomiske forpliktelsene til suksesshistorien «Fjellfolkets hus».

Positivt er det dog at man løfter seg opp i slike nedgangstider og skiper prosjekter som Bolyst. Næringsutvikling, møteplasser, hus og leiligheter, stopp befolkningsnedgangen, nye scooter- og turløyper, gründerpakker og komiteer. Håper at næringssjefen blir koblet på og at kommunens politiske ledelse kan vise alle de etablerte og reddede arbeidsplasser næringsavdelingen har bidratt med opp gjennom årene. Hvor mange etableringer sitter vi igjen med av Vefsnafondet?

Vi trenger også å ta vare på de aktørene vi har. Hvor mye kan vi hente ut med å satse på de som er etablert her kontra å håpe at noen finner på å etablere en batterifabrikk på et jordbruksareal i sentrum? Vi trenger også å vite mer om hvorfor folk kommer hit og hvorfor de velger å flytte fra kommunen. Om det var på grunn av manglende kafeer, stengte bibliotek eller ungdomsklubb, manglende inkludering i lokalsamfunnet eller andre grunner vi ikke har tenkt på så er det viktig å få vite dette – selv om det kan smerte. Dette er informasjon som må deles slik at alle kan bidra inn i arbeidet med å beholde de som fortsatt bor her.

Men mest av alt mener jeg vi trenger arenaer – både fysiske og digitale – hvor vi kan reflektere sammen, diskutere og «snu alle steinene» for å finne mulighetene i dette landskapet. Vi trenger også folkevalgte som er ærlige og som tør bli upopulære i egen krets, i kommunen som organisasjon og kommunen som institusjon – folkevalgte som tar ansvar og ikke bare «skofler» utfordringene over på huseiere, skattebetalere og fremtidens folkevalgte.

Men om noen vil at ingenting skal skje så er det nok bare å fortsette kursen i dagens spor – med lav involvering og møter uten mål om inkludering. Så hva vil man i Hattfjelldal herr Ordfører og herr Rådmann?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken