Gå til sidens hovedinnhold

Utdanningsvalg: «Kanskje opptakskravene er litt i overkant strenge noen plasser»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Læreplaner under lupen

Det er på tide at man får revidert de ulike studieplanene til studier ved landets universiteter og høyskoler. Jeg ser at de fleste studiene som tilbys ved landets skoler har opptakskrav på bachelor eller masternivå som ikke står i stil til hva som er gitt i de ulike læreplanene, og som kanskje til og med ikke samsvarer med kunnskapen som kandidaten sitter inne med. Det kreves for eksempel at en har høye karakterer i studiefagene som matematikk, ofte innen R eller S, og fysikk som kandidaten kanskje har vitnemål fra høyere utdanning i fra tidligere. Ukonsekvent med krav om studiepoeng som hører med etter et realfaglig løp på videregående skoler, hvor kandidaten sitter igjen med en bestått eksamen, hvorledes ferske studiepoeng som kan brukes til å søke opptak innen høyere universitets- eller høgskoleutdanning. På fagspråket, altså for de med utdanning innen pedagogikk, heter det ofte generell studiekompetanse + et par ekstrakoder for eventuelle tilleggsfag i kjemi, biologi, fysikk eller matematikk til eksempel.

Jeg har selv yrkesfaglig bakgrunn med fagbrev og vitnemål fra teknisk fagskoleutdanning. Personlig ser jeg dette som en høyere utdanning med mye fokus på praktiske ferdigheter som skal mestres i et langt karriereløp etter avlagt eksamen. Etter min oppriktige mening gir dette en fullgod utdanning som ikke bør skues over, og som inneholder store mengder matematiske beregninger til og med med studiefag som matematikk og fysikk på timeplanen.

De seneste reformene innen NOKUT - blant de som er med å føre retningslinjer for fagskoleutdanningene i landet vårt, tilsammen med det Norske Veritas, som fører tilsyn og alle de lokale institusjonene som tross alt er de som år etter år fører til at utdanningsnivået hos de som fullfører fagskolene er såpass høyt som det har vært til nå. Vil noe av dette forringes da elever eller studenter, jeg aner ikke hva som er riktig lengre for fagskoleutdanningene innser realitetene i sitt yrkesvalg, og en innser et snevrer utvalg i utdanninger dersom behovet plutselig melder seg.

En blir ikke profet i eget land. Fagskoleutdanningene gir dog ikke mye slingringsmonn heller ikke tilstrekkelige antall studiepoeng (jeg undres på om 120 er maksimalt på fagskolen og 180 er som regel kravet for å komme inn på noe som fører til en bachelor-grad. Det kan i flere sammenhenger veies opp med et visst antall år realkompetanse, eller livets harde skole som det også kan kalles), som kvalifiserer personen til annen høyere utdanning ved behov for nye yrkesvalg for eksempel. Legen din skal erklære for alt mulig rart nå til dags, men i mange tilfeller er jeg overbevist om at du som pasient blir tilgodesett fordi at du "ser" dyktig ut. Eller at du er gammel nok.

Så vær så snill lektorer, adjunkter eller andre personer i administrative stillinger ved landets utdanningsinstitusjoner. Begynn å se på læreplanene for studiet dere er med å administrer, kanskje opptakskravene er litt i overkant strenge noen plasser. Og kanskje noen studenter kan dele noen erfaringer om hva de synes eller hva de tenker er substansen i yrkesvalget de har tatt? 

Kommentarer til denne saken