Fra Mosjøen til Sicilia: «Det har vært en stor opplevelse»

I høst dro jeg, sammen med Lukas Ivarrud til byen Barcellona Pozzo di Gotto på Sicilia, for å representere Norge i det internasjonale prosjektet White Rose.
Av
Publisert

White Rose er et prosjekt hvor ungdommer fra Italia, Storbritannia, Belgia, Spania, Kroatia, Frankrike og Norge møtes for å diskutere vold mot kvinner. Mosjøen videregående skole er Norges representant i prosjektet, og i løpet av hele prosjektet skal elever fra Norge besøke de fleste andre deltakerlandene, samt at deltakerlandene skal besøke oss.

Turen

Det er ganske greit å komme seg til Sicilia fra Norge, men det tar lang tid. Det er ikke noen som flyr direkte. Når vi skulle nedover tok vi tog til Oslo, for så å fly til Amsterdam, så til Roma og så til Catania på Sicilia. Catania ligger ca. 2 timer unna Barcellona Pozzo di Gotto. Det går ikke tog så ofte, så vi måtte ta taxi for å komme oss fram.

KIRKER: En av de flotte kirkene i byen Barcellona Pozzo di Gotto.

Rådhus:  Rådhuset i Barcellona Pozzo di Gotto

Språkbarriere

Når vi kom til Sicilia så ble jeg og Lukas sendt til vertsfamiliene våre. Jeg bodde hos en gutt som heter Gabriele. Jeg for min del ble litt bekymret i starten, da de jeg bodde hos så vidt kunne engelsk. Jeg pratet engelsk til dem, mens vi måtte ta setningene steg for steg slik at de fikk med seg alt. Jeg og Gabriele kom også fram til at google translate og tegnespråk var gode hjelpemiddel når vi skulle kommunisere.

Utover i uka så forsto jeg at dette ikke var et enkelttilfelle. Det var ganske mange der som ikke kunne engelsk. Noen ord forsto de, men det var ikke nok til å kunne kommunisere. Alt av film og tv var dubbet til italiensk, så jeg tror det å lære seg engelsk ikke er det enkleste heller.  

Lukas bodde hos en gutt som heter Giuseppe. Han hadde bodd i USA og kunne dermed engelsk veldig godt. Han fungerte også som en tolk, når han, Lukas, Gabriele og jeg var sammen.

Skolen

Første dagen dro vi sammen med vertene til skolen de gikk på. Jeg ble med Gabriele til hans skole, som jeg synes var en utrolig flott skole. Her ble jeg kjent med klassen hans, samt at både lærerne og elevene spurte meg en hel del om hvor jeg kom fra, skolesystemet osv. De ble veldig sjokkerte når jeg sa at det kunne bli -15 grader, om ikke mer her i Mosjøen.

Når jeg hørte om skolesystemet der ble jeg ordentlig glad for at vi har det sånn som vi har det her i Norge. Skolen vår er mer tilpasset slik at vi kan holde på med mer varierte ting.

Her er alle deltakerne på dette møtet i Italia

Landsbyer

På turen fikk vi se utrolig mange kirker og en rekke landsbyer rundt om kring. Vi fikk f.eks. dratt til Jalari Park, som er en godt bevart, gammel landsby i fjellene. Her kunne vi se gamle butikker, hus, en smie osv.

Vi besøkte en liten fjellandsby med navn Castroreale. Her lå en av avdelingene til skolen de gikk på. Utsikten var nydelig, og byen har et typisk italiensk utseende som man i grunn bare ser på film, i likhet med Taormina som var en annen by vi besøkte. Taormina var en typisk turistby, hvor prisene var skyhøye og alt var ganske så flott.

Opplevelser

Vi fikk sett ganske mange fine plasser på Sicilia, men vi fikk også en opplevelse som få turister ikke har mulighet til. Det å leve som en innbygger der. Jeg fikk bo sammen med en familie, jeg fikk spise den maten som de spiste, og jeg fikk være med på dagligdagse aktiviteter.

Jeg er glad for at jeg var en av de som fikk dra til Sicilia, for det har vært en stor opplevelse for meg å kunne dra dit. Jeg er helt sikker på at jeg kommer til å dra til Sicilia igjen, og møte vennene jeg fikk der nede.

I uke 17 vil det komme folk fra de andre deltakerlandene til Mosjøen. De skal få oppleve Norge, i tillegg til at de skal diskutere vold mot kvinner med oss.

Artikkeltags