Gå til sidens hovedinnhold

Unik markering av frigjøringsdagen: – Dette er helt uproblematisk for oss

75-årsjubilanten Frigjøringsdagen 8. mai blir markert i Vefsn 8. mai, tross koronaregler og publikumsforbud. Det er usikkert om en mer normal variant av markeringen blir utsatt til høsten eller flyttet til neste år.

For abonnenter

8. mai 1945 kapitulerte tyskerne og Norge var igjen en fri nasjon.

I Vefsn har dagen normalt blitt minnet og markert ved minnebautaen ved Dolstad kirke.

8. mai er for øvrig også også Veterandagen, en markering innført av staten for å styrke anerkjennelsen av innsatsen til krigsveteraner.

I år blir det ingen markering ved minnebautaen på Dolstad. Koronasituasjonen og smittevernhensyn gjør at Vefsn kommune ikke kan tillate at publikum møter fysisk opp under markeringen. Markeringen blir også flyttet til et annet sted.

Kommunen har imidlertid sørget for at publikum kan følge markeringen direkte via en strømmetjeneste som legges ut på kommunens nettside.

Markeringen – og dermed strømmingen – skjer fra klokken 17 fredag 8. mai.

Egentlig større planer

– Det er synd at det ble slik, selv om det er nødvendig av smittevernhensyn. Vi hadde opprinnelig planlagt en litt større markering i lys av at det er 75 år siden frigjøringen i år. Vi ønsket blant annet å samle veteraner og gjøre noe mer ut av dagen, for eksempel med en middag. Nå har vi utsatt dette, sier primus motor for arrangementet i Vefsn kommune, formannskapssekretær Rigmor Jenssen Leknes.

Det er kommunen og HV 14 som står bak markeringen. De to arrangørene samarbeider i tillegg tett med Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) i Vefsn, Grane og Hattfjelldal.

Leder Kjetil Valrygg i NVIO lokalt sier at NVIO har respekt for avgjørelsen om at markeringen ikke blir åpen for publikum.

– Vi respekterer selvsagt den situasjonen Norge er i på grunn av pandemien. En del av våre medlemmer er dessuten i risikogrupper, på grunn av alder. Vi kommer til å strømme arrangementet på våre nettsider, sier Valrygg.

Han legger til at NVIO sentralt har sagt at all aktivitet skal opphøre inntil videre, i lys av koronasituasjonen.

– Dette er vårt største problem sånn sett; møtene vi normalt gjennomfører er en av våre store styrker, sier Valrygg.

Pusset opp

Kommunen og HV 14 arrangerer fredag markeringen ved Storbjørnvatn sør for Mosjøen. Her sloss norske styrker mot østerriske bergjegere 10. mai 1940. Ved Storbjørnvatn står to minnestøtter over falne i det harde slaget.

Markeringen blir som nevnt ikke åpen for fysisk tilstedeværelse av publikum.

Ved Storbjørnvant er minnestøttene og området rundt pusset opp, det er satt opp et skilt med krigshistorie, pluss at området har blitt skiltet fra E6.

– Vi er svært fornøyd med dette. Fredag skal vi avduke, sier Valrygg.

– Kan det bli aktuelt å markere 75-årsdagen senere i år?

– Jeg tenker at det er naturlig å markere dagen på selve dagen, altså 8. mai. Vi har tanker om en markering til høsten. Dette kan bli aktuelt dersom koronasituasjonen tillater det. Men det er mest sannsynlig at den internasjonale operasjonsmedaljen som skal deles ut blir utlevert neste år, sier Valrygg.

Han legger til at myndighetene ønsker i kraft av 75-årsmarkeringen å involvere også skolene.

– Her er det forsvaret som er mest involvert. Det er startet opp en dialog med kommunen, sier Valrygg.

Kommentarer til denne saken