Gå til sidens hovedinnhold

Unik fotoutstilling på Jacobsenbrygga: - Skal vise mangfold og identitet

Artikkelen er over 1 år gammel

Mosjøen Kunstforening og Helgeland Museum viser utstillingen "100 samiske portretter".

Den neste måneden kan du se utstillingen "100 samiske portretter" på Jacobsenbrygga i Mosjøen. Fotoutstillingen ble laget til Tråante, som var 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim. Det er fotograf og journalist Torgrim Halvari som har reist rundt i Norge, Sverige, Finland og Russland for å fotografere og intervjue 100 samer.

- Utstillingen handler om samer og deres identitet, sier Nina Wika som er leder i Mosjøen Kunstforening.

Stereotypier

Bakgrunnen for prosjektet, var at Halvari, etter mange år i utlandet hvor han jobbet med blant annet etniske konflikter, ble ganske frustrert over å komme hjem til Norge og finne ut at stereotypiene om minoriteter og urbefolkning lever like godt her som ute i verden.

100 samiske portretter er et fotoprosjekt som tar oppgjør med samiske stereotypier og som forteller om hva det vil si å være same i dag.

- Til hvert bilde er det et utsagn, sier Wika.

Her kan du lese ulike historier om hvordan samer, samisk bakgrunn og identitet har blitt oppfattet og hvordan det har forandret seg. Utstillingen er tilpasset alle aldersgrupper og vil passe spesielt godt som utgangspunkt for arbeid med identitet og inkludering.

Inviterer skoleelever

- Vi har invitert elevene i ungdomsskolen og videregående skole, sier avdelingsleder ved Helgeland Museum avd. Vefsn Katrine Remmen Wiken.

Utstillingen viser hvor mangfoldig samisk kultur og identitet er i dag. Det finnes fortsatt mange stereotyper om samer og det samiske. Rein og kofte er en svært viktig del av den samiske identiteten, men det samiske er så mye mer. At det finnes 11 samiske språkgrupper og at det bor samer i Russland er ukjent for mange. Denne utstillingen er derfor et viktig virkemiddel til nettopp å synliggjøre samisk identitet samt skape debatt om denne.

Utstillingen er lånt ut av Saviomuseet i Kirkenes, og den åpner for publikum lørdag.

Kommentarer til denne saken