Fredag arrangerte det landsomfattende prosjektet Skolesjakken, og Norges Sjakkforbund distriktsmesterskap i sjakkturneringen «Sjakk5ern» på skoler i Rogaland, Oslo og i Nordland.

5-tallet står for femte klasse, og turneringer inviterer alle landets 5.-klassinger til å bli med.

Lokalt sto Olderskog skole med lærer Helge Skar i spissen for turneringen. 120 elever fra Granmoen, Kulstad, Mosjøen og Olderskog skoler spilte fire 18 minutter lange sjakkrunder i skolens gymsal.

– Interessen for sjakk er stor, og elevene er veldig glad for dette tilbudet, sier Skar da Helgelendingen stakk innom omtrent midt mellom de to første rundene.

Et ekstra poeng nettopp i år er at Sjakk5ern ikke har vært arrangert siden i 2019, på grunn av koronarestriksjoner.

Turneringsdeltaker Vilde Skaland Forbergskog (11) og Mia Walla Jørgensen (11) hadde akkurat avsluttet sitt første parti, og tok en prat med Helgelendingen før en lærer ropte inn til parti nummer to. Begge oppgir at sjakk er noe de har spilt før.

– Det var Helge som brukte sjakk som en del av undervisningen i matte hos oss. Jeg synes det er gøy å spille sjakk med venner. Dessuten er det moro, sier Vilde.

Mia er enig.

– Jeg liker brettspill, og vi har spilt sjakk på skolen i 5. klasse, sier Mia.

– Hva er vanskeligst med sjakk?

– Å ta motspillerens konge og samtidig skal ta også andre brikker, sier Vilde.

– Ja, det synes jeg også, sier Mia.

– Og så synes jeg at reglene er litt vanskelige, legger Vilde til.

Begge sjakkaspirantene har sjakkbrett hjemme.

– Vi spiller ikke så ofte, sier Vilde.

I forkant av turneringen får deltakerklassene tilgang til en filmserie med innlagte øvelser. Her lærer elevene og sjakkregler, oppklarer vanlige misforståelser og gjør klassene rustet til å spille i en sjakkturnering.

Alle klasser som deltar er med i konkurranse om å bli fylkesvinnere, som kåres ut fra samlet poengsum. Fylkesvinnerne blir invitert til å spille i landsfinalen (kilde: sjakk5ern.no).

Sondre og de andre spillerne med god laginnsats: – Mange fikk en ratingboost