Hver eneste dag kjører en strøm av biler med kajakker eller kanoer på taket gjennom Hattfjelldal. Målet er Austervefsna og Susna. Samtidig har redde hattfjelldalinger stått i veikanten og krysset fingrene for at ikke noen av gjestene skulle ha med seg den fryktede parasitten nå som vassdraget endelig er blitt godkjent.

Statskog betaler

Nå er det slutt på den bekymringa. I dag, torsdag, var endelig det nye desinfiseringsanlegget på plass i Fjellfolkets hus. Nå kan alle komme hit for å desinfisere fiskeutstyr, kajakker, kanoer båter. Kort sagt alt det utstyret de har tenkt å bruke i elva.

Det er Statskog som står bak finansieringa. Men det nye anlegget er kommet til etter et samarbeid mellom flere instanser, blant annet med Vefsna regionalpark.

– Jeg er veldig glad for at vi nå har fått denne lenge etterlengtede rensestasjonen i Hattfjelldal. Nå håper vi bare at folk kommer til å bruke den, sier Janne Sjelmo Norås, daglig leder i Vefsna regionalpark.

– Har dere flere renseanlegg på planen?

– Nei, ikke denne sommeren iallfall.

Våtrom i Fjellfolkets Hus

– Vi har innredet et våtrom i Fjellfolkets Hus midt i Hattfjelldal sentrum. Da er det bare å sprøyte rensemiddelet over kajakken eller hva man nå har tenkt å bruke, forteller plankonsulent Viggo Bråten i Statskog. Etterpå er det bare å skylle av middelet og kjøre videre.

Det er folkene på turistkontoret som har nøklene og som låser opp etter behov. Vi har også satt opp skilt med informasjon, Vi har delt opplysningene på sosiale media og alle som er i næringa, blir bedt om å informere om rensestasjonen. Det gjelder også de som driver med gardsmat og turisme. I tillegg vil vi sette opp infoskilt på steder der kajakkfolket ferdes, sier Bråten.