Tips til deg som skal finne hybel: - Be en voksen om å bli med på visning

Sandra Kleiven (17) elsker å lage mat. For henne var det viktig å bo på en hybel som hadde et bra kjøkken. - I tillegg er det viktig at hybelen har godkjente rømningsveier og god ventilasjone, sier Sandra.

Sandra Kleiven (17) elsker å lage mat. For henne var det viktig å bo på en hybel som hadde et bra kjøkken. - I tillegg er det viktig at hybelen har godkjente rømningsveier og god ventilasjone, sier Sandra. Foto:

Å flytte hjemmefra for å begynne på videregående skole er både spennende og skummelt. Vi har møtt Sandra (17) som deler sine erfaringer etter det første året med smak av voksenliv.

DEL

Hvem: Hybelboer Sandra Kleiven (17) fra Hundåla.

Hvor: Bor i en leilighet sammen med to venninner i Mosjøen Sentrum

Er det vanskelig å finne hybel i Mosjøen?

 – Ja, det er vanskelig å finne hybel med god standard. Mange leier ut sokkelleiligheter uten godkjente rømningsveier, dårlig ventilasjon og til en høy pris. Derfor er det veldig lurt å ha med seg forelder eller andre voksne som kjenner til hva som er lovlig og som kan hjelpe deg med å sjekke at slike ting er i orden. Jeg har høye krav og for meg blir en hybel med felles stue, kjøkken og soveområde for smått. Jeg liker veldig godt å lage mat og da trenger jeg et bra utstyrt kjøkken separat fra der jeg sover.

Hvor i byen er det antatt best å bo?

– Jeg vil anbefale å bo skolenært. For min del vil det si i sentrum. Da blir det kort vei til skolen, matbutikker og generelt det som skjer i byen. Bor man langt fra der skolen er kan man som helt ny i byen bli litt isolert og ende opp ensom og alene på hybelen når skoledagen er over.

Hvem har hjulpet deg med å finne et sted å bo? 

– Denne leiligheten vi bor i nå var det jeg som fant på Finn.no, men i fjor hadde jeg med meg mamma på visninger. I år skal jeg bo sammen med to venninner. Ei jeg har kjent siden jeg var lita og ei jeg har blitt kjent med som klassevenninne. Det er prøveår for oss alle så får vi se om vi passer til å bo sammen i tillegg til å være venninner.

Hvordan har du fått tak i alt man trenger for å bo for seg selv?

– Det vi har av møbler og utstyr så langt er det familiene våre som har hjulpet oss å få tak i. I fjor hjalp mamma og pappa meg med å skaffe til veie alt jeg trengte på hybelen. Bestikk, servise, sengetøy og alt det der fikk jeg med meg hjemmefra siden vi hadde en del ekstra av alt. Det er et slags innsamlingsprosjekt når man flytter på hybel. Jeg handler også gjerne brukt for å spare penger. Eller har vi vært innom Jysk flere ganger for mindre ting og et par bord.

Hva tenker du om det å bo for deg selv borte fra familien?

– I starten kan det oppleves tomt og ensomt å flytte på hybel. Til å begynne med er det rart å ha bare skolen og hybelen å forholde seg til. Bare det å ikke spise middag med noen hver dag er med veldig rart og tomt. Det går seg heldigvis til etter hvert som man blir bedre kjent med de man havner i klasse med. Da blir det mer og mer deilige å kjenne på frihetsfølelse av å kunne bestemme over seg og tiden sin. Jeg har alltid likt å holde på med egne ting og for min del var det fint å flytte på hybel og styre det meste selv. Det verste med å flytte hjemmefra var å flytte fra lillebroren min som er 12 år. Heldigvis kommer han på besøk til meg i byen og vi treffes i helgene når jeg er hjemme hos familien.

Lager du mat selv?

Ja, jeg er skikkelig glad i å lage mat og siden jeg elsker ekstra krydret mat, noe resten av familien min ikke gjør gir det meg store muligheter for å eksperimenter når jeg selv bestemmer på kjøkkenet. Jeg prøver nye ting på taco og pizza, en dag med reker, kyllingkjøttdeig og lime og alle vi tre jentene som bor her er enige om at vi nekter å leve på nudler selv om vi bor alene.

Artikkeltags