Gå til sidens hovedinnhold

Turistene er interessert i lokal mat og særpreg

Artikkelen er over 4 år gammel

Turistkontoret opplever en økning i antall besøk, men mange turister reiser kun gjennom Mosjøen.

– Jeg har inntrykk av at Mosjøen er mest et stoppested, men det gjelder å by på det vi kan mens de er her. Vi har også noen gjester som kommer igjen på ferie år etter år, nærmest som stamgjester, sier Lovise Myrnes Steinrud ved Vikgården cafe og landhandel.

– Mange blir veldig fascinert av å se på tingene her, så noen står bare og ser seg rundt. Noen kjenner igjen ting som besteforeldre har hatt. Mange synes også det er spennende å smake på den lokale maten, fortsetter Steinrud om hva turister er opptatt av på Vikgården.

– Vi merker forskjell på Galleria-uka og kanskje den etter, mot senere på sommeren. Nå er det blitt roligere, sier Steinrud. Hennes kollega sier også noe om hvor turistene kommer fra.

– Det er en del fra Oslo om sier de er fascinert av alt her, også naturen. Av de utenlandske snakker jeg mest engelsk med dem, men det er en del fra Tyskland, sier Tuva Rystad Sund. Turistkontoret bekrefter at tyskere er nummer to på lista over de nasjonaliteter som besøker Turistkontoret, kun slått av niordmenn.

– Det har så langt vært en fantastisk sommer med utrolig mange folk innom, sier regionansvarlig i Helgeland reiseliv for Mosjøen, Gunn Johansen.

Mer aktivitet

– Mosjøen er nok en gjennomfartsby, og hvordan vi skal snu det er ikke enkelt å svare på. Jeg tror at å tilby flere aktiviteter vil hjelpe. Via Ferrata kan bli en magnet. I tillegg må vi få på plass en gjestebrygge for å få folk hit med båt. Med flere aktiviteter og slike grep tror jeg folk vil overnatte lengre, sier Johansen. Samtidig trekker hun fram et trekkplaster.

– Vi har Sjøgata som er den store severdigheten. Mange kommer for å se den, siden den har blitt ganske kjent. I er det mange flere som har gått i Sjøgata enn tidligere. Det er også mange som går til Marsøra. Noen tar faktisk turen dit selv om de ikke overnatter i Mosjøen, forteller Johansen. Som regionansvarlig får hun høre mye fint om Mosjøen.

– Vi ligger midt mellom mye, så det er mange som kommer innom. Jeg har hørt folk som har vært i Lofoten og kommet hit si at Helgeland er minst like fint, om ikke finere, sier Johansen. Lenger ned i Sjøgata finner vi paret Grindau fra Tyskland på gjennomreise.

– Vi skal være fire uker i Norge, og har akkurat kommet til Mosjøen. Det er fint her i Sjøgata, forteller Ruth Grindau. Hun og mannen Uwe har allerede vært innom Kristiansand, Geiranger, Ålesund, Kristiansund og Molde, og reiste videre søndag.

Lokale spesialiteter

I Sjøgata finner vi også Kulturverkstedet, som har både konserter, kafe og gjestehus til glede for turister og andre.

– En del sover en natt i gjestehusene våre, og drar så videre. Det er veldig attraktivt å stoppe en dag i Mosjøen og oppleve Sjøgata, forteller daglig leder Tanja Åkvik, og utdyper hva turistene er mest interessert i når de besøker Kulturverkstedet.

– Min erfaring er at noen er veldig interesserte i å vite hva som var i bygningene før. Noen kommer også innom som har bodd her da de var yngre og har bodd borte i mange år. Vi får mange tilbakemeldinger på at det er sjel i husene. Noen er litt skeptiske til ny mat, men mange liker også den lokale maten vi serverer, for eksempel melkkake og sveler som er våre spesialiteter, avslutter Åkvik.

Kommentarer til denne saken