– I fjor gikk 350 personer over alle toppene av alle de syv søstrene i ett strekk. I år kommer vi etter all sannsynlighet til å slå den rekorden. Det vrimler av turister oppe i de berømte fjellene.

81 år gamle Thor Bergersen har gått flere turer over de sju fjellene enn han kan huske. Fortsatt er han en ivrig fjellvandrer, men nå helst bare på de korte turene.

– Alderen begynner å tynge en smule, tilstår den tidligere leder ved Sandnessjøen og omegn turistforening.

Går i kø opp fjellet

Han har sett store grupper av folk som har gått i kø oppe mot fjellet. Og de fire parkeringsplassene nedenfor fjellrekken har nesten konstant vært fulle av biler.

– Det er helt fantastisk, sier han. Og det er spesielt de siste årene at folk virkelig har oppdaget De syv søstre. Den lokale turistforeningen har talt antall besøkende siden 1980.

– Vi har bøker på alle toppene der folk har skrevet inn navnene sine. Det er slik vi har oversikten, sier han. I fjor talte han 17 forskjellige nasjonaliteter. Først når høsten kommer og de begynner å samle inn bøkene, vil de få de nøyaktige tallene.

– Tidligere var det mest nordmenn som gikk opp på fjellet, men nå kommer de nesten fra hele verden.

– Har du sett mye forsøpling i fjellet på turene dine?

– Nei, det har vært forbausende lite. Dette er noe helt annet enn Lofoten der de sliter med mye søppel og skit etter turistene. De syv søstrene er fine og reine, sier den erfarne fjellmannen som koser seg over et høye besøkstallet.

Sykkelturer tar helt av

Men det er ikke bare i De syv søstre turistene ferdes. Sykkelturismen på Helgeland er i ferd med å ta helt av. Randi Andersen, regionsleder for Helgeland reiseliv, er svært begeistret for utviklinga.

– Vi leier ut 22 sykler ved turistkontoret i Alstahaug, men vi har vært fullbooket nesten hele sommeren. De kommer både fra inn- og utland, og det virker som de har lest seg godt opp før de ankommer. De vet hva de vil ha. Og selv om vi har hatt en regnfylt sommer, har det ikke virket inn på sykkeliveren. Mange har sykler både tre og fem dager rundt om på alle øykommunene og på fastlandssiden av Helgeland.

Populære el-sykler

Hun forteller også at turistkontorene legger opp sykkelrutene etter turistenes ønsker, og de selger også ferdige sykkelpakker på tre eller fem dager. De er blitt svært populære.

Det ser også ut til at turistene er i ferd med å få øynene opp for el-sykkel. personlig tror hun at den kommer til å overta mye av sykkelmarkedet innenfor sykkelturisme på Helgeland med årene.