Gå til sidens hovedinnhold

Telleren viste antall besøk hver dag. Så oppdaget de ansatte hva som skjedde om natten

Artikkelen er over 4 år gammel

Ingen kan forklare hva som foregår på biblioteket ved UiT, når de ansatte har gått hjem.

Hvem er det som besøker biblioteket i lokalene til lærerutdanningen ved Universitetet i Tromsø om nettene?

Det er de ansatte der som stiller spørsmålet etter å ha oppdaget noe de ikke finner forklaring på.

I fjor høst ble det montert en elektronisk besøksteller på døren til biblioteket i lokalene på Mellomvegen i Tromsø. Den skulle telle antall besøkende og låntakere.

Over hundre besøk

 I starten gikk alt korrekt for seg.

- Men plutselig opplevde vi at biblioteket ble «hjemsøkt» av til tider utrolig mange i den tidene dørene var stengt og ingen var til stede i lokalene, forteller to av de ansatte, Siri Revold og Unni Tindwyl til Nordlys.

- Om dagene registrerte telleren antallet på de som oppsøkte biblioteket korrekt. Men så begynte det å skje noe underlig. Da vi kom på jobb om morgenen kunne vi registrere opptil flere hundre besøkende i løpet av natta, sier de.

Sjekket telleren

De har sjekket den elektroniske telleren og funnet at den fungerer korrekt om dagen. Men om nettene og utenfor åpningstiden opplevde vi det uforklarlige, sier de. Biblioteket har åpent til kl. 18 fire dager i uken.

Den siste tiden har telleren oppført seg «normalt».

- Vi har ikke opplevd at bøker er forsvunnet fra hyllene om nettene, sier de.

Nå lurer de på om andre som har elektronisk besøksteller har opplevde noe av det samme.

Førsteamanuensis Roald Larsen som også jobber på lærerutdanningen ble så interessert i det som har skjedd og skjer på biblioteket at han hat tatt med hendelsene i sin siste bok, den syvende i rekken av bøker om mystiske hendelser her nord. Og hendelser finnes det mange av, i følge Roald Larsen. Fra hele landsdelen har han fått tilsendt historier, eller han har fått dem muntlig fortalt.

Løp løpsk

Om de mystiske hendelsene på lærerutdanningen forteller de to ansatte på biblioteket og Roald Larsen:

- Tidligere hadde vi en besøksteller på alarmen som var installert i inngangspartiet, og som ble lest av manuelt. Hvis noen tok med seg bøker som de ikke registrerte som utlånt skulle alarmen gi lyd fra seg, sier de. Hensikten var å holde kontroll med bøkene vi lånte ut.

Ei tid etter monteringen av den elektroniske telleren begynte den å løpe løpsk om nettene. På åpningstiden om dagene fungerte den normalt.

- Årsaken til at vi fikk en ny teller var at den gamle begynte å oppføre seg unormalt. Nå har vi altså opplevd noe unormalt også med den nye, sier de, men konstaterer også at ingen bøker er forsvunnet på mystisk vis. Det rare er altså at telleren «oppfører» seg korrekt og normalt om dagen, men løper bokstavelig talt løpsk om nettene, sier de.

Mystiske hendelser

Hele historien er med i Roald Larsens siste bok som har fått tittelen «Det stormer et spøkelse over Norge.»

- Og ikke for å skremme noen, men det er noen som har opplevd mystiske hendelser tidligere i det store lærerutdanningsbygget, mer enn antyder Roald Larsen.

Kommentarer til denne saken