Mange skeive opplever fortsatt at legningen deres blir brukt som skjellsord. Flere som er åpne om sin legning blir utsatt for vold og trusler. Levekårsundersøkelse fra Bufdir viser at transpersoner har dårligere psykisk helse og blir oftere diskriminert sammenlignet med den øvrige befolkningen. Som skeiv kan du heller ikke reise hvor du vil uten risikoen for å bli straffet for din legning. Våre barn skal ikke måtte vokse opp med en vond følelse i magen fordi de tror det er noe galt med dem. Heldigvis viser historien at forandring er mulig. Pride-bevegelsen har tatt mange kamper og vist at aktivisme kan endre diskriminerende holdninger. Til tross for de store fremskritt som er gjort de siste årene, kan vi ikke lene oss tilbake og tro at kampen er over. I år er det 50 år siden avkriminaliseringen av sex mellom menn. Det skal vi markere med en feiring og en påminnelse om hvorfor vi aldri må tilbake til slik ting var.

Lørdag 18. juni sørger vi for at Mosjøen for første gang tar del i denne viktige feiringen. Som så mange byer før oss er det en gledelig milepæl at Pride endelig kommer til Mosjøen. Ideen dukket opp i et festlig lag, som det ofte gjør. Denne gangen kunne vi imidlertid ikke la den støve ned i en skuff. Etter to år med pandemi passer det ypperlig med en stor feiring av mangfold, likeverd, respekt og toleranse. Vi oppfordrer alle til å bli med på denne historiske begivenheten i Mosjøen.

Er Pride bare for skeive? Nei, Pride er for alle som støtter inkludering og mangfold, og retten til å være den man vil og elske den man vil. LHBTIQ er våre naboer, venner, familiemedlemmer, bekjente og kollegaer. Vi ønsker med Pride å signalisere at alle skal være fri og føle seg trygg til å leve etter sin legning og kjønnsidentitet. Vis din støtte gjennom å delta i paraden, enten som tilskuer eller deltager i toget.

Mosjøen Pride skal være en feiring der alle er velkommen. Programmet inneholder både aktiviteter for de store og de små. Leker og ansiktsmaling for de yngste, en parade gjennom byen, foredrag med Torill Daleng og fest for de over 18 i Gilles Garden. Ta på deg finstasen, fjøsdressen, treningsklærne eller joggebuksa. Kom som du er og feir kjærligheten!

Mosjøens aller første Pride-parade avholdes lørdag 18. juni. Pridetoget går fra Torget kl. 14:00 og senere på kvelden er det Pridefest på Gilles fra kl. 19:00. Se hele programmet her: https://www.facebook.com/events/391982609541725

Mette Sevaldsen og Kristin Gabrielsen - på vegne av Pride-komiteen og hovedsponsor Alcoa Mosjøen