«Tragedien «det grønne skiftet» truer industrien»

Bildet viser en demonstasjon i Trondheim i regi av Naturvernforbundet.

Bildet viser en demonstasjon i Trondheim i regi av Naturvernforbundet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå varsler Statsnett økt nettleie/redusert rabatt for industrien. Storforbrukere som bruker mye kraft (Alcoa Mosjøen bruker f.eks. ca. 2.5 prosent av Norges kraftproduksjon) får storkunde rabatt på nettleien til Statnett.

Idag kan storforbrukerne få inntil 90 prosent reduksjon, men nå blir dette redusert til 75 prosent for 2019, og videre til 60 prosent i 2020 og 45 prosent i 2021.

Dette er 2. akt i tragedien – «det grønne skiftet» etter at 1. akt – vindkraftutbyggingen, har/vil øke vårt allerede enorme kraftoverskudd. Nå skal kraften bli Norges «nye olje.»

For å kunne eksportere kraften må det, foruten utenlandskabler, også investeres betydelige midler i interne overføringskabler. Det er i dag mange «flaskehalser» i sentralnettet, høyspentlinjer som frakter strøm mellom landsdelene og ut til de regionale og lokale kraftnettene.

Dette blir svindyrt og vi private forbrukere evner ikke å betale dette alene (vanlige nettkunder vil i snitt få økt nettleia med 0,6 øre per kilowattime) så storforbrukerne/den kraftintensive industrien må «punge ut» og får nå redusert sine store rabatter.

Grunnen til dette er at vindkraftutbyggingen som deler av industrien (Bla aluminiums- produsentene Hydro og Alcoa) er «så forelsket i"/har tegnet langsiktige avtaler med, øker vårt allerede enorme kraftoverskudd og nå skal den stabile vannkrafta selges til utlandet.

I motsetning til fagforeningen ved f.eks. Alcoa Mosjøen, har bla LO i Trøndelag advart sterkt mot vindkraft/kabelbygging. Grunnen er at 3. akt i «det grønne skiftet» blir at kraftprisene i Norge øker til Europeisk nivå i et effektivt felles marked.

Formelen er enkel:
Vindkraft=Økt kraftoverskudd + overføringskabler + utenlandskabler = Økt strømpris/nettleie

Vindkraftutbyggingen er en trussel mot den kraftkrevende industrien i Norge.

Tor Evensen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken