Gå til sidens hovedinnhold

– Sikkerhetsbelter på buss passer ikke

Artikkelen er over 5 år gammel

Landsforeningen for overvektige frykter for sikkerheten til nordmenn som er for overvektige til å bruke sikkerhetsbelte i busser.

Mange sikkerhetsbelter i buss er for korte for overvektige personer, ifølge Landsforeningen for overvektige, skriver NRK.

– I Norge er det rundt 100.000 mennesker med sykelig overvekt som har problemer med å få beltet på. I tillegg er det mange av de rundt én million nordmenn som er litt overvektige, som også har problemer, dersom overvekten er sentrert på magen, sier leder i Landsforeningen for overvektige, Mari Mette Graff. For ikke å ha på seg sikkerhetsbelte på i buss risikerer man 1.500 i bot, men kontrollørene vil ta hensyn til de overvektige, forsikrer Statens vegvesen. Gebyret er ikke hovedpoenget, sier Graff. Hun er mest opptatt av at også de overvektige skal kunne ha en sikker bussreise.

– Det er allment akseptert at små barn og folk som sitter i rullestol skal kunne sikre seg på bussen. Hvorfor kan det ikke også være noen seter i bussen som enten har belter som er lange nok, eller at busselskapene har seteforlengere ombord i bussene, slik at også overvektige kan sikre seg, spør hun. Minimumskrav til lengden på sikkerhetsbeltene er satt av EU. Statens vegvesen vil ikke innføre særnorske krav, men sier det er fint om busselskapene selv tar initiativ til det.

Kommentarer til denne saken