(Rana Blad)

Det er Tor Jacobsens sønn, Bjørn B. Jacobsen, som mandag morgen melder at Tor Jacobsen døde i sitt hjem i Mo i Rana i går, søndag.

Jacobsen var i tillegg til å være en viktig og profilert forfatter, også tidligere journalist for Rana Blad og NRK.

For Rana Blad var Jacobsen først journalist og deretter redaksjonssjef. For NRK ble Jacobsen etter hvert leder av NRK-kontoret i Mo i Rana.

– Tor var sterk og klar i hodet inntil det siste, men de senere år sviktet fysikken mer og mer, uttaler hans sønn, Bjørn, på vegne av hans to søstre, Lisbet og Toril og resten av familien.

– Rana og hele Helgeland lå hans hjerte nærmest, sier Jacobsen videre.

Tor Jacobsen ble 90 år og skulle fylle 91 år den 14. desember.

Jacobsen hadde bak seg en lang rekke med utgivelser over en periode på 40 år.

Første utgivelse var en biografi om Karl Johan Westermark, Svartiskongen, i 1978. Videre skrev han en rekke bøker med historisk tilsnitt lagt til Helgeland. Blant annet Slaveanlegget (1987) - om krigsfangers bygging av Nordlandsbanen, Smeltedigelen (1989) - om jernverksbyen Mo i Rana, og Kald krig i nord (1990).

I 1990 starter han opp sitt eget forlag, Arctic Books.

Jacobsen har videre mottatt Kongens fortjenstmedalje i 2017, samt både Nordland fylkes kulturpris og Rana kommunes kulturpris.

Les også

Stemmen fra Helgeland, Tor Jacobsen, fyller 90 år. Spesielt to møter skiller seg ut fra et langt og innholdsrikt liv: – Et fenomenalt menneske! Men et halvt år etterpå tok han livet sitt