Gå til sidens hovedinnhold

Tor Egil droppet A4-livet og kjører gjerne 9 timer for å gå topptur på favorittøya i Nesna: - Egentlig skulle jeg dit i helga, men stormen Frank var uenig

For abonnenter

Rana Blad: Tor Egil Bagøyen trives bedre ute enn inne. Etter 25 år som underviser i høyere utdanning, bestemte han seg for å sette A4-livet på hylla.

– Jeg jobbet på Dronning Mauds Minne og Høgskolen i Nord-Trøndelag, men jeg hadde lyst til å leve et friere liv, sier Bagøyen.

For tre år siden startet han firmaet «Endring», og siden har Bagøyen sammen med kona Heidi og flere reist rundt i landet og holdt kurs i det han liker aller mest – friluftsliv, fysisk aktivitet og helse.

Nå har han etablert Friluftsakademiet som en del av firmaet, og arrangerer ulike kurs og utdanninger rettet mot voksne i blant annet skoler og barnehager.

– Det startet med at universitetene holder lite lignende kurs, så da tenkte jeg vi skulle prøve å treffe det hullet i markedet litt. Vi prøver å lære bort hvordan en bruker nærnaturen, altså skogen rett bak huset ditt, til å finne muligheter for barn og unge. De som deltar trenger ikke ha så mye utstyr eller erfaring fra tidligere, det er det billige, nære friluftslivet som vi prøver å formidle.

Røtter på Tomma

Bagøyen forteller at kursene er spesielt populære på Østlandet, Lofoten, Vesterålen og Troms, men at de også har vært i nærområdet, blant annet hos montessoriskolen i Grønfjelldalen. Trønderen tilbringer imidlertid også svært mye av fritiden sin på Helgeland.

– Moren min, Janny Bentzen, er fra Sellot på Tomma. Jeg har vært der ofte helt siden jeg ble født, og da foreldrene mine døde arvet jeg en hytte på nordsiden av øya. At jeg ville bli kvitt 9-til-4-jobben min var ikke minst for å ha muligheten til å være mer på Tomma, sier Bagøyen.

Bagøyen eier også ei sæter i Gudbrandsdalen, men forteller at Helgeland er noe helt annet.

– Det tar fort 9–10 timer å komme seg dit fra Trondheim, men det er absolutt verdt alle turene. Egentlig skulle jeg dit nå i helga, men det var ikke stormen Frank så enig i.

Elsker friluftsliv og fjellturer

Friluftsliv og toppturer har Bagøyen vært interessert i så lenge han kan huske. Dagen før bryllupet sitt i 2019, som fant sted på en strand på Tomma, gikk hele brudefølget til toppen av Tomskjævelen.

– Vi var vel 120 stykker som feiret bryllup i tre dager, og vi var svært heldige med temperaturen og været. Nordsiden av Tomma har vanligvis svært tøffe værforhold, sier han.

– Egentlig liker jeg Breitomma bedre enn Tomskjævelen, og siden vi har båt drar vi ofte ut til andre øyer eller for eksempel Svartisen, men det er noe spesielt med toppturene på Tomma og landskapet generelt.

– Hvor mange fjellturer vil du anslå du har vært på?

– Det er vanskelig å svare på, for det er mange. Det er jo derfor jeg driver med dette på heltid og lever av det, for kursene holdes fra april til november med en pause om sommeren, og ellers har jeg fri. Jeg sensurerer også litt ved eksamener på høyskoler og universitet, men det er mer eksternt.

Lokal nettbutikk

Siden Bagøyen startet Endring anslår han at de har kurset rundt 3000 mennesker, og via Friluftsakademiet tilbyr han utdanning som nærnaturveileder. Han forteller at responsen alltid har vært positiv.

– På våren var det stille, men høsten 2020 er den beste sesongen vi har hatt. Folk liker praktiske kurs, og de liker å være ute. Natur og friluftsliv er den største aktiviteten vi har her i landet, og vi er de eneste som driver med dette på heltid.

Tidligere drev han også Tommaturguide, men la prosjektet på is etter 1,5 år.

– Det var vanskelig å ha nok tid til å tjene penger på det, så der la vi ned driften. Nå lanserer vi riktignok snart en nettbutikk på Sellot, som åpner i neste uke.

– Og så håper vi bare at koronaen roer seg, sånn at vi kommer oss i gang med kursingen til våren.

Tor Egil Bagøyen

Er 56 år gammel. Førstelektor og tidligere pedagogisk leder i barnehage. Har jobbet med friluftsliv og kroppsøving ved Dronning Mauds Minne Høgskole og Høgskolen i Nord-Trøndelag i 25 år.

Driver firmaet Endring, som står bak det nyetablerte Friluftsakademiet. Reiser rundt i landet og holder kurs for voksne i hvordan ta i bruk naturen i nærområdet. Har blant annet vært i Mosjøen, Sandnessjøen, Glomfjord og Grønfjelldalen.

Har skrevet mange lærebøker om teamet, hvorav mange blir brukt i både barnehage- og lærerutdanningen ved høyskoler og universitet.

Har en mor fra Sellot på Tomma, og tilbringer mye tid på øya.

Kommentarer til denne saken