Natt til lørdag ble tredjeklassingene på idrettslinja ved Mosjøen videregående skole sittende togfast i seks timer på Otta stasjon på vei til Gardermoen.

De skulle fly fra Gardermoen til Lanzarote og treningsleiren de har drømt om og jobbet for i nesten tre år. Alt så ut til å ryke da de ikke nådde flyet.

– Det ble hektisk aktivitet for å forsøke å ordne et alternativ, men det var ikke lett, forteller Tommy Gløsen som er reiseleder og som har gjort denne turen i mange år sammen med elevene.

– Plutselig tikket det inn en melding på telefonen fra Johan Stenersen i reisebyrået Berg-Hansen. Helt ukjent for meg, men det han kunne fortelle var fantastiske nyheter, sier Gløsen.

– Alt så mørkt ut

De 23 elevene og de tre lærerne så mørkt på situasjonen da de nærmet seg Gardermoen med tog.

– Etter vår mening hadde vi valgt sikreste reisemåte, og vi hadde fem timers klaring på Gardermoen før oppsatt reise videre. Nå sto vi uten reise helt til denne meldingen kom og samtalen som fulgte. Han fortalte at han hadde opplevd mye av dette før, og at han ville hjelpe oss, forteller reiseleder Gløsen.

– Flyr videre nå

Det som skjer videre er at reisefølget fra Mosjøen kommer seg videre

– Nå har vi fått plass på fly med det spanske selskapet Vueling klokka halv fem. Han har også booket hotell til oss i Barcelona der det blir mellomlanding og overnatting. Så reiser vi videre klokka sju søndag morgen og er på Lanzarote i nitida. Rett og slett fantastisk hjelp, sier Tommy Gløsen.

Han forteller at det var mange deprimerte elever som så turen forsvinne, og tilsvarende jublende elever da det ordnet seg.

– Viktig at ungdommene får turen

Redningsmann Johan Stenersen er beskjeden når vi ringer han og spør om hvorfor han ville hjelpe ukjente elever.

– Jeg våknet opp i dag tidlig og så nyheten om at de satt fast på toget og ville miste den turen de hadde lengtet etter i flere år. Da tente jeg og i og med at jeg har anledning til å hjelpe så gjorde jeg det, forteller han.

– Det viktigste er at ungdommene får turen, og jeg har selv vært reiseleder for en skoleklasse senest i fjor høst så jeg fikk medfølelse, sier han.

– Det de trengte var noen som kunne ordne opp på en pc, og jeg har litt erfaring. Nå har de fått flyturer og hotell, og de kan kose seg på treningsleir på Lanzarote, sier Stenersen som forteller at Berg-Hansen er et av få reisebyrå som fremdeles har folk på kontor og som kan svare på telefon og ordne reiser.

– Jeg tror ikke de hadde vært spesielt fornøyd med å ende turen i Oslo, selv om jeg syns det er fin by, smiler han.

Når det gjelder økonomien i den nye reisen så vil verken Tommy Gløsen eller Johan Stenersen si noe konkret nå.

– Her blir det sikkert et etterspill, og vi skal selvsagt forsøke å få erstatning etter at vi ble sittende fast. Men akkurat nå er på vei inn i flyet, og vi er veldig glad for at det ordnet seg, sier Gløsen.

– Det skal vi nok ordne opp i på etterhånd. Det viktigste er at ungdommene kommer seg på tur, og det har vi klart, sier Stenersen.