– Det er veldig hyggelig å bli invitert, og en god sjanse til å vise fram det jeg holder på med, sier Vogt.

Treskjæring er noe den tidligere verdensmesteren i speedcarving har gjort i mange år, og er stadig med på forskjellige konkurranser innen treskjæring.

– Dette er jo en helt annen type kunst enn det folk er vant til. I tillegg fins det bare to-tre stykker i Norge som skjærer ut med kun motorsag, sier han.

Hypnose

Vogt skal lage tre forskjellige trefigurer per dag under Horvamessa, og har bestilt flere runde trestokker som skal forvandles til unik kunst.

– Jeg kan lage alt, men jeg har sett at på slike arrangement er det oftest skogsdyr som blir forespurt, men det er jo åpent om det er noen som ønsker en spesiell logo eller liknende, sier han.

Hver figur under messa spår Vogt vil ta en til to timer å lage.

– Mens jeg holder på å skjære ut figurer, stopper folk opp og havner i en slags hypnose. Det kommer nok av lyden i kombinasjon med det som skapes. Først har du ingenting, og plutselig kan man se en nese, et hode eller fjær, sier han.

Virus

Til vanlig lager Vogt både temafigurer, møbler og lekefigurer til barn. Bakgrunnen for at han startet med treskjæring var helt tilfeldig da kona ba han lage noe til hagen deres i Rogaland, for rundt 11 år siden.

– Det er som et slags virus. Blir du smittet må du bare fortsette med å lage mer og nye ting. Jeg har aldri tenkt å stoppe, men man trenger gjerne en pause for å få kreativiteten på plass igjen, sier Vogt.

Show

Under messa håper Vogt på fint vær og trivelig publikum. Han regner også med at noen kommer til å bli overrasket over resultatet på trefigurene.

– Mange tror at det man lager med motorsag blir grovt og flisete, men med teknikk og øvelse blir det helt fint på slutten, sier han.

Figurene som lages under messa har publikum mulighet å kjøpe med seg hjem.

– Kjøperne får full pakke med å se hvordan produktet blir laget av ingenting, og det kan de fortelle barnebarna, sier Vogt, som også skal ha med kona til Sandnessjøen som hjelper.