Gå til sidens hovedinnhold

"Thorheim og Skjæran: Hva er det dere vet, som vi innbyggere på Helgeland, ikke vet?"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(iSandnessjøen)

(Jeg vil starte med å si at jeg ikke jobber i Avinor. Dette skriver jeg som privatperson.)

Jeg respekterer politikere og deres ulike tilnærminger til det som skjer i samfunnet. Det kan ikke alltid være enkelt. Det som imidlertid forundrer meg, er den kontinuerlige trangen til å ta beslutninger med en skjult agenda.Det beste eksemplet har vi nå vært vitne til i flere år, her på Helgeland. Da snakker jeg om Hauan.

PLU har drevet frem prosjektet, med støtte fra flere av våre politikere, samt ulikt næringsliv. Disse har kommet og gått, etter hvert som de har tatt inn over seg at de ulike 17. mai-talene ikke «holdt vann». På den andre siden av bordet, finner vi store faglige og pålitelige Avinor. Presset opp i et hjørne, av ulike politikere. Til tross for at Avinor (mellom linjene) uttaler seg om hvor galt dette bærer av gårde, må selskapet duknakket gjennomføre utredninger, tilhørende dette prosjektet på Hauan.

Et slikt stort prosjekt, bør underlegges en tredjepartsvurdering, som i dette tilfellet. Denne oppgaven ble nylig gjennomført av Oslo Economics (OEC). Man kunne ane «ugler i mosen», da rapporten ble hemmeligstemplet.

Nå er det slik at i et åpent samfunn som vi lever i, har vi innbyggere rett til å få innsyn i det meste av den offentlig korrespondansen. Slik ble det i dette tilfellet også. Deler av konklusjonen til OEC, klarte PLU selv å avsløre, gjennom en innsynsbegjæring fra en tredjepart. Dette til glede for alle oss som har hatt en mistanke, lenge. Endelig er det et uhildet selskap, slik som OEC, som har turt å snakke om keiserens klær. Avinor har helt sikkert sett lenge at keiseren gikk rundt naken, men har vært styrt av ulike politikere.

Når bladet endelig er «tatt fra munnen», og OEC har konkludert, ja da dukker politikerkompisene Bård Ludvik og Bjørnar på banen, under et møte i regi av NHO. Jeg blir både trist og skuffet. Hva er det dere vet, som overskygger konklusjonen til OCE? Hva er det dere vet, som vi innbyggere på Helgeland, ikke vet? Føles ikke dette som en klam hånd over dere, når dere fremsnakker et slikt prosjekt som Hauan, på bekostning av oss innbyggere til de flyplassene vi allerede har i Mosjøen og Sandnessjøen?

Hvem er det dere politikerne skal være en representant for? Selvsagt innbyggerne. Men hva gjør dere? Jo, dere forherliger et dødfødt prosjekt, i håp om å sanke stemmer fra den STORE byen på Helgeland. Hva med oss andre? Er ikke våre meninger viktige? Dere vet, akkurat like godt som oss, at flyplassene i Mosjøen og Sandnessjøen blir lagt ned, ved en realisering av Hauan. Hvorfor blir flyplassene lagt ned, til tross for at dere politikere sier noe annet? Det enkle svaret er; Hauan har ikke livets rett. For å bøte på ugjerningen som er gjort ved en slik realisering, blir de andre flyplassene stengt, i håp om å dekke over skandalen dere selv har forsaket.

Please; ta til vett. Snakk med noen som kan vise dere tallene, slik at dere bedre forstår hva dere blir lurt inn i.

Jeg foreslår til dere, at dere heller vender blikket mot de flotte flyplassene vi allerede har på Helgeland. I stedet for å være så kåt på å svi av milliarder på ett prosjekt, hvorfor ikke legge til rette for rimeligere flybilletter til hele kortbanenettet? Trafikken vil skyte i været. Kanskje vil til og med kan få inn litt konkurranse, som et resultat dette, slik at de personene som har dette behovet for å reise til og fra Oslo for noen hundrelapper, kan få innfridd sitt ønske. Slik at det kan skapes bolyst i alle deler av Helgeland. Skal det virkelig være slik at flyplassene, med sine omkringliggende byer, skal finansiere et mislykket prosjekt, noen minutters flytur fra Bodø? Skal dere virkelig være talsmenn for denne form for kannibalisme, bare for å fremstå som innovative politikere?

Hører gjerne fra dere!


Hilsen

Bjørn-Ivar Blix

Herøy

Kommentarer til denne saken