Starthjelp til Matsentralen: - Dere gjør en kjempegjerning

Starthjelp: – Vi har et sterkt ønske om å få matsentralen opp å gå, sier Toril Forsmo. F.v. Kari Kanten fra Retura Shmil, Toril Forsmo fra Shmil, Irene Thorvaldsen fra Røde Kors og Håkon Johansen fra Shmil. Foto: Lise Jeanette Nilsen

Starthjelp: – Vi har et sterkt ønske om å få matsentralen opp å gå, sier Toril Forsmo. F.v. Kari Kanten fra Retura Shmil, Toril Forsmo fra Shmil, Irene Thorvaldsen fra Røde Kors og Håkon Johansen fra Shmil. Foto: Lise Jeanette Nilsen

Artikkelen er over 1 år gammel

SHMIL og Retura SHMIL gir 10.000 kroner til Matsentralen. – Et kjempebidrag, sier mottaker Irene Thorvaldsen, lokalrådsleder for omsorg i Vefsn Røde Kors.

DEL

– En matsentral i Vefsn er noe vi virkelig ønsker velkommen. Nå er det slik at vi tar vare på avfallet når det har oppstått, men det beste er at det ikke blir avfall. Derfor føler vi at dette er i vår gate og ønsker å være med å støtte opp slik at en matsentral blir realisert, sier Toril Forsmo, kommunikasjonssjef i Søndre Helgeland Miljøverk (SHMIL). Grossist Paul Nygaard og flere matbutikker må kaste mye mat hvert år.

Etter å ha sjekket opp med kommunen om hvor langt prosjektet er kommet fikk SHMIL vite at det er Røde Kors som skal koordinere for å få matsentralen i gang.

– Vi har noe som heter Røde Kors vurderinga, og som i korte trekk går ut på spørsmålene:

Er det behov? Er det noen andre som holder på med det? Kan vi holde på med det?

Svaret er at det er et behov, ingen andre holder på med det, og vi kan holde på med det under noen forutsetninger, sier en bekreftende Irene.

Trenger frivillige

Irene estimerer at Røde Kors hadde 7.800 frivillighetstimer i løpet av fjoråret, av den grunn har de ikke mulighet å presse mer arbeid på de eksisterende frivillige.

– 70 prosent av arbeidet i matsentralen vil være frivillig. Vi trenger flere hender og man trenger ikke være medlem i Røde Kors for å bli frivillig. Alt man trenger er lyst og tid til to timer i uken, for å være med på arbeidet, sier hun.

Det trengs blant annet frivillige hender til å kjøre ut til butikkene for å hente inn varer til den kommende matsentralen.

– Vi kan i utgangspunktet ikke bidra så mye med hender, men som regel trengs det midler til en slik oppstart. Derfor gir vi dere 10.000 kroner som skal brukes på matsentralen, sier Toril til en takknemlig Irene.

Starthjelp

– Hensikten vår er å støtte opp under vedtaket i kommunen for å få matsentralen iverksatt. Bidraget vårt er en starthjelp. Vi prøver å lade batteriene med det, og håper vi det gir masse strøm og varme, sier Håkon Johansen, direktør i SHMIL.

Irene er enig, og forteller dette vil hjelpe med å få matsentralen mer synliggjort og at de når ut til flere.

– Dere gjør en kjempegjerning, både med økonomi, men også fordi dere ser oss i akkurat dette arbeidet, sier Irene.

Pengene skal gå til forprosjektsmidler. Irene forteller at de ikke har kommet til lokaliseringsbiten, men at de ser for seg Bua som er en del av frivillighetssentralens arbeid i gamle Kippermoen ungdomsskole.

– Vi trenger lokaler som ikke blir stigmatiserende, og lokalet må tilrettelegges med blant annet fryser og hyller, sier Irene.

Artikkeltags