Gå til sidens hovedinnhold

Pangstart på julegryta

Artikkelen er over 2 år gammel

Grong Sparebank gir Frelsesarmeen 10.000 kroner. – Oi, oi, oi. Det er litt av en start på julegryta, sier Bodil Østergreen.

– Vi i Grong Sparebank gir dere 10.000 kroner, sier Fredrik Hagen, avdelingsbanksjef i Grong Sparebank, Mosjøen.

– Oi, oi, oi. Det er litt av en start på julegryta. Helt fantastisk, sier Bodil Østergreen, offiser av løytnants grad ved Frelsesarmeen i Vefsn.

I Norge setter Frelsesarmeen ut julegryta for 118. gang, og 1. desember ble den etter tradisjon tro satt ut på Sjøsiden senter. Hver tirsdag i flere år har Frelsesarmeen invitert til gratis mat i lokalene sine i Mosjøen sentrum. I fjor leverte de ut rundt 700 matposer til trengende, og det har i gjennomsnitt vært 13 personer innom og fått servert mat.

– Vi synes det er viktig å trå til i det lokale, og hjelpe dem som trenger det, sier Anita Nordli, forsikringsrådgiver i Grong sparebank, Mosjøen.

– Etter å ha sett oppslagene i avisa, og fundert litt på hvem vi ønsket å gi bidrag til, falt valget på Frelsesarmeen, sier avdelingsbanksjef Fredrik Hagen.

– Vi har kort vei fra giver til bruker. Like kort vei som dere har til oss, smiler Bodil.

Lavterskel

Maten som blir delt ut til trengende er det Frelsesarmeen selv som kjøper inn ved hjelp av pengene de får gjennom julegryta. Sist jul fikk de inn rundt 250.000 kroner.

– Vi bruker pengene gjennom hele året. Vi smører mat, serverer kaffe og te, og folk kan sitte her og prate med hverandre, sier Magne Gulbrandsen, frivillig i Frelsesarmeen.

– Det kommer også folk hit som ikke trenger mat, men som ønsker å være med på det sosiale fellesskapet. Du behøver ikke være hjelpetrengende for å komme til Frelsesarmeen, sier Bodil.

Frivillige

Mange av de frivillige i Frelsesarmeen legger ned utallige timer hele året. Alle som har lyst har også mulighet til å være med som frivillig ved julegryta.

– Dette er dugnadsarbeid, og vi kunne ikke ha gjort det vi gjør om folk ikke hadde bidratt. De har kanskje fått hjelp selv, eller kjenner andre som har fått hjelp. Det er ikke uvanlig at folk som tidligere har fått hjelp av oss, kommer året etter å putter litt ekstra i gryta, for nå klarer de seg veldig bra, sier Bodil.

– De som står ved julegryta merker kanskje nå til jul at folk er giverglade? spør Anita.

– Folk er utrolig flinke. De kommer gjerne flere ganger, og det er veldig flott, sier Magne Gulbrandsen, som understreker at det er artig å stå ved julegryta. Der får nemlig de frivillige treffe mange hyggelige mennesker.

Publisert i Helgelendingen som en del av Tenn et lys 5. desember.

Kommentarer til denne saken