Margrethe Jønsson inviterer til flatbrødkurs Utpå Neset i Ner-Svenningdal. Her er Linn Hege Engen og Johanne Johansen i full sving ved takka.

Helt sprøtt utpå Neset

– Hemmeligheten ligger i deigen. Den skal ikke være for hard og ikke for klissete. Da får du tynne gode flatbrød, sier Margrethe Jønsson. Velkommen til Bakarstuo!
Av
Publisert

Melstøvet svever i Bakarstuo. Det snakkes om skjåkmjøl, emner, oppskrifter med varmt eller kaldt vann. Linn Hege Engen, Johanne Johansen og Heidi Skar er allerede tre timer inn i flatbrødkurset ved Vefsna i Ner-Svenningdal og stabelen med flatbrød blir stadig høyere. Margrethe Jønsson og Rut Jønsson viderefører sin kunnskap.

– Jeg har prøvd å bake flatbrød en gang før og trengte en oppfrisking. Det er koselig å ta vare på tradisjonene, sier Johanne. Heidi forteller at hun har vært med på kurs før, men det er mange år siden, og derfor benytter hun sjansen nå.

– I tillegg er det sosialt. Når Margrethe prøver å starte opp næringsvirksomhet må vi støtte opp om det, og sjekke ut tilbudet, sier Linn Hege og legger til:

– Det viste seg å være veldig givende.

– Hva er kunsten for å få tynne gode flatbrød?

– God deig. Den skal ikke være for hard og ikke for klissete, melder Margrethe. Damene spiser flatbrød til rakfisk, all slags fiskeretter, eller med litt smør og brunost til kaffen. Neribrytæ og mølje er andre retter som frister.

– Mølje lages av krafta fra koking av rulle og sylte, og helles over flatbrødet, forteller Johanne – som også har en annen favoritt: Flatbrød med sirup på.

BAKARSTUO er opprinnelig et tømmerhus som sto i Vesterbukta i Hattfjelldal.

– Det tok tre år fra vi begynte å plukke ned tømringa til huset sto ferdig. Det sto et uthus her før, som hadde bakerom med takke. Vi bestemte oss for å investere i et bakerom med ovn, men huset er jo så stort at det ble bakerom i en ende, stue, kjøkken og bad i den andre, og soverom på loftet, forteller Margrethe – som driver utleie. Hun har hatt gjester fra alle verdenshjørner og akkurat nå er det en tsjetsjener som lar seg begeistre av flatbrødbakinga. Margrethe har hatt kurs i både brød, flatbrød og lefser og deltakerne kommer fra nabogårdene, Grane for øvrig, og ei fra Trøndelag.

– Flatbrød er takknemlig bakst – enkelt, få ingredienser og det kan oppbevares i lang tid.

Damene lager forskjellige deiger, og kjenner forskjell på konsistens og smak.

– Å bake flatbrød er ikke vanskelig. Det er lett å få progresjon, du får fort mestringsfølelse. Utfordringen er at det blir litt mye melstøv. Det er kjekt å ha ei bakarstue hvor du har litt armslag, sier Margrethe.

– HVOR TYNT skal flatbrødet være?

– Det er mest praktisk å ha det litt tykt, i hvert fall om du skal spise det med smør på. Hvis det er for tynt blir det vanskelig å håndtere.

 Flatbrød med smør smaker godt til kaffen. Linn Hege Engen, Johanne Johansen og Heidi Skar sier seg fornøyd med produksjonen.

Flatbrød med smør smaker godt til kaffen. Linn Hege Engen, Johanne Johansen og Heidi Skar sier seg fornøyd med produksjonen.

– Er dere generelt opptatt av tradisjonsbakst?

– Jeg synes det er artig å lære nye ting, og har vært med på brødbakstkurs på Sæterstad gård. Og så prøver jeg å ta vare på det som jeg lærte av mor mi, sier Johanne – som skal koke kjøttrulle.

– Blir det sju sorter til jul?

– Nei, det blir reduksjon på småkakene. Jeg baker heller lefser, flatbrød og brød, sier Heidi.

– Hva er typisk for Grane?

– Det må være mjuk kamkake.

 Det gjelder å være lett på hånda når emnene skal forvandles til leiv.

Det gjelder å være lett på hånda når emnene skal forvandles til leiv.

Artikkeltags