Avisbransjen i stadig utvikling

Marit Almendingen har 27 års fartstid i Helgelendingen som journalist, vaktsjef og de siste tre årene som ansvarlig nyhetsredaktør.

Marit Almendingen har 27 års fartstid i Helgelendingen som journalist, vaktsjef og de siste tre årene som ansvarlig nyhetsredaktør. Foto:

Hva sier de som har ansvar for Helgelendingens daglige drift om hvordan det er å jobbe i en hektisk nyhetshverdag?

DEL


Marit Almendingen (55), nyhetsredaktør i Helgelendingen

Hvor lenge har du jobba i Helgelendingen- media for øvrig?

– Etter å ha fullført journalistutdanning i Bodø, frilanset og studert mer i Tromsø søkte jeg jobb i Helgeland Arbeiderblad i 1992 – for øvrig etter å ha fått avslag på en jobbsøknad i Rana Blad. Det betyr at jeg nå har jobba 27 år i Helgelendingen. At jeg har vært så lenge i samme avis skyldes i hovedsak to ting. At vi alltid har hatt et bra arbeidsmiljø, med unntak av en periode der avisa var nede for telling og vi fikk kjenne på konsekvensene av dårlig lederskap. Men den beste motivasjonen har vært å få være så tett på lokalsamfunnet og få møte så mange engasjerte mennesker. Jeg skal ikke si at jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag, men det har alltid vært en viktig sak som har tent gnisten igjen. Og så var jeg så heldig å få jobbe med to av mine journalistiske forbilder i mange år; Anne-Kristine Bastholm og Asbjørg Sande.

I jobben som nyhetsredaktør holder Marit Almendingen styr på nyhetsformidlingen som i dag foregår i et vesentlig høyere tempo enn da hun startet sin karriere som journalist i 1992.

I jobben som nyhetsredaktør holder Marit Almendingen styr på nyhetsformidlingen som i dag foregår i et vesentlig høyere tempo enn da hun startet sin karriere som journalist i 1992. Foto:

Hvordan vil du beskrive utviklingen i bransjen i din tid?

– Da jeg begynte i avisa hadde vi fremdeles mørkerom der vi framkalte og lagde bildene våre. Hele avisproduksjonen var en omstendelig prosess. Nå publiserer vi fortløpende og det er et helt annet tempo i nyhetsformidlinga. Men det journalistiske håndverket er det samme. Det handler om å rapportere om det som skjer, være til stede når ulykker, brann og uvær rammer, dekke store og små begivenheter og følge med på politiske vedtak og prosesser. Vi skal fortelle hva som skjer, hvorfor det skjer og hva det betyr. Vi er en liten redaksjon, med ni journalister i Mosjøen og to i Sandnessjøen, og vi er avhengige av gode tips fra leserne for å være oppdaterte.

Hva inngår i din arbeidshverdag i disse dager?

– Etter mange år som vaktsjef var ikke overgangen til nyhetsredaktørjobben for tre år siden så veldig stor. Som nyhetsredaktør skal jeg være oppdatert på nyhetsbildet og hjelpe journalistene å prioritere saker. Jeg har det overordna ansvaret for publiseringene på nettavisa og produksjonen av papiravisa. Med så erfarne og dyktige journalister er det sjelden krisestemning, og sjefen sjøl, Geir Arne, er bunnsolid til å håndtere presseetiske problem som dukker opp.

Hva liker du best med jobben?

– Det aller beste med jobben er når vi får tilbakemelding fra lesere om at saker vi har skrevet har gjort en forskjell. Vi følger mange store tunge prosesser som sykehus, flyplass og vindkraftutbygging. Det er viktig å være tett på disse prosessene, og det er viktig å følge med på hva som skjer i næringslivet og i de politiske miljøene. Men vi skal også skrive om de store og små sakene som påvirker hverdagslivene til folka som bor i lokalsamfunnene som vi dekker.

Hva mener du er den største utfordringen for journalistikken?

– Mellom 2014 og 2016 hadde vi noen tøffe runder med nedbemanning. Gode og dyktige kolleger gikk av med gavepensjon. Nå ser det lyser ut i mediebransjen, selv om annonseinntektene stadig faller på grunn av konkurranse fra store aktører som Facebook og Google. Avisa har ikke pressestøtte og må gå i pluss som andre lokale bedrifter. Den største utfordringen nå er å sikre inntektene slik at vi kan lage kvalitetsjournalistikk. Det er større optimisme enn på lenge, med oppstart av den nye nettavisa vår i Sandnessjøen og oppbemanning av redaksjonen i Mosjøen.


Vegard Olsen (38), Nettsjef i Helgelendingen

Mot slutten av hver arbeidsdag tar Vegard Olsen en runde i nyhetsredaksjon for å få oversikt over hvilke saker Jon Steinar Linga og de andre journalistene har produsert i løpet av dagen. Ut ifra dette lager han en publiseringsplan for hvilke saker som skal ut på nett til bestemte tidspunkt.

Mot slutten av hver arbeidsdag tar Vegard Olsen en runde i nyhetsredaksjon for å få oversikt over hvilke saker Jon Steinar Linga og de andre journalistene har produsert i løpet av dagen. Ut ifra dette lager han en publiseringsplan for hvilke saker som skal ut på nett til bestemte tidspunkt. Foto:


Hvor lenge har du jobbet i Helgelendingen?

– Jeg har jobbet her siden i 2013, fast siden 2016.

Har du lang fartstid i media før Helgelendingen?

– Ikke så veldig. Var ferdig utdanna i 2006, og har jobbet deltid for VG og Aller media. Jobbet ett år for Microsoft som nettjournalist før jeg flyttet hit fra Oslo

– Hva består jobben din i?

– Jobben min består i å røkte nettet. Med andre ord skape trafikk og sørge for at nettsidene våre til enhver tid er oppdaterte og (forhåpentligvis) feilfrie. I tillegg produserer jeg egne saker og vikarierer for Per Vikan på sporten.

– Hva liker du med jobben?

– Det jeg liker best med jobben er når vi har truffet med en historie som skaper engasjement og kanskje til og med fører til endringer til det bedre for dem det angår.

– Hva er den største utfordringen med jobben og hvordan tror du framtiden for avisen er?

– Den største utfordringen blir å fortsette å vokse og ta nye steg. Det er en tøff bransje vi jobber i, og det forventes at det leveres høy kvalitet – hele tiden. Helgelendingen har en sterk posisjon i lokalsamfunnet, og det er jeg sikker på at vi skal ha i framtiden også.


Artikkeltags