Gå til sidens hovedinnhold

Slik tar du bedre mobilbilder

Artikkelen er over 5 år gammel

Vær kreativ og test ut nye perspektiver, råder ekspert.

[Barnevakten.no] – Veldig mange fotograferer fra sin egen høyde. Men bildene blir ofte mer interessante om man tør å gå opp i høyden for å fotografere. Samme effekt får man ved å ta bilder nedenfra. Poenget er å utforske perspektiver i større grad. Et portrett blir gjerne mer spennende fra høyden enn når det er tatt rett foran. Ikke vær redd for å legge deg ned på bakken for å prøve ut nye vinkler, sier fotograf Kine Bakke.

Plassering

Et annet moment gjelder plassering. Man bør ikke satse på å bare få motivet i midten av bildet, ifølge Bakke.

– Man kan bruke det gylne snitt som utgangspunkt ved å plassere noe til høyre eller venstre i bildet, sier hun.

– Tar du bilder av mennesker, er det lurt å ha rolige bakgrunner der det ikke skjer så mye, tilføyer Bakke.

Hun sier at personer ofte «forsvinner» om man fotograferer med mye støy i bakgrunnen. Man må også være oppmerksom på fargene i bildet.

– Det er lurt å fotografere et sted der det ikke er så mange lyse objekter som stjeler blikket. Hvis du har en grønn bakgrunn med et hvitt hus, vil huset være det første du legger merke til på bildet. Mennesker har jo hudtoner i alt fra lys oransje til svart. Alt som er lysere enn dette, vil trekke til seg oppmerksomheten først, forklarer hun.

Regelbryter

Så hvordan får du mer interessante bilder? Du må tørre å bryte reglene og utfordre det alle andre gjør, ifølge fotografen. Bakke bruker malere som eksempel. De som skal lære å male, må først herme etter de beste før de kan begynne å bryte reglene og det etablerte.

– De som har fått til store ting, er nettopp de som har turt å bryte reglene. For å utvikle seg til en fotograf som tar spennende bilder, må du kunne det grunnleggende først. Tør å klatre opp og utforsk nye perspektiver og bryt med det alle andre gjør.

– Unngå å fotografere mennesker i fullt sollys. Resultatet kan bli bedre i skygger, og motivet blir mye penere med en gang. Skygger kan således brukes positivt for å skape bedre dybdeeffekt i bildet, mener hun.

Mobil som lyskilde

Hun har også flere tips for å benytte mobilen som lyskilde.

– Jeg bruker ofte mobilens lommelykt i stedet for blitzen. Et lite triks er å ta en matpapirbit eller en teipbit foran lommelykta for å dempe lyset. Man får et mykere lys og slipper å være så opptatt av blitz. Blitz er ofte et veldig skarpt og hardt lys. Skal man først bruke den, lønner det seg å holde noe gjennomsiktig foran, som for eksempel en teipbit. Dette gjør at lyset ikke blir så sterkt.

For å redigere bilder i etterkant, anbefaler fotografen Revel fra Adobe eller Instagram.

– Med Instagram kan du gjøre mer enn å bare legge til filter. Du kan justere elementer som lysstyrke, skygger og fargetoner. De fleste smarttelefoner har også redigeringsmulighet i selve kamera-appen hvor du kan justere fargetoner, belyse skygger eller dempe lys. Man kan også formatere bilder til sort-hvitt. For den mest enkle bruken er det ikke nødvendig å laste ned tilleggsapper. (ANB)

Kommentarer til denne saken