1 av 3 unge snapper i bilen

Det er lett å la seg friste til å sende en kjapp melding på Snapchat bak rattet.

Det er lett å la seg friste til å sende en kjapp melding på Snapchat bak rattet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Å snakke i mobil med handsfree er det eneste som er lov.

DEL

(Siste) [Nettavisen]  To av tre bilførere i Norge sier de bruker mobilen mens de kjører. Det viser en undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov for Codan Forsikring. 1.000 personer svarte på den nettbaserte undersøkelsen. 

De aller fleste snakker i mobilen mens de kjører. Men også en av seks bruker telefonen til Snapchat og Facebook mens de selv kjører bil. 

Så mange som halvparten av sjåførene i undersøkelsen sier de både sender og leser sms mens de kjører, det gjelder både menn og kvinner.

De yngste sjåførene er verst, to av tre tekster mens de kjører. Nesten én av tre bruker Snapchat mens de kjører.

Regelverket sier at det eneste du har lov til å gjøre med mobilen er å starte, gjennomføre og avslutte en samtale med mobilen, så lenge du bruker handsfree. 

I 2014 omkom 147 mennesker i trafikken, og 674 ble hardt skadet. Hvor mange som dør eller blir hardt skadet på grunn av mobilbruk, finnes det ikke tall på. Men omtrent 30 prosent av dødsulykkene i trafikken skjer på grunn av uoppmerksomhet.

- Én ting er å snakke i telefonen, med eller uten handsfree. Det er ille nok med tanke på forstyrrelser, men når man skriver tekstmeldinger, tar selfies og bruker Snapchat mens man kjører er det klart man blir veldig uoppmerksom på det som skjer i trafikken, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, i en uttalelse. 

Så mye som 26 prosent av alle bilulykker er forårsaket av bruk av mobiltelefon, viser tall fra National Safety Council i USA. Det amerikanske universitetet Virginia Tech har i en studie funnet ut at faren for ulykker eller nestenulykker dobles når føreren bruker mobiltelefon til å sende eller lese tekstmeldinger.

I snitt har en sjåfør blikket borte fra veien i hele 23 sekunder når han eller hun sender en tekstmelding viste studien.

Sjåfører som tekster på mobilen mens de kjører, er like uoppmerksomme som sjåfører med 0,8 i promille. Det viser simulatortester utført av det britiske forbrukermagasinet «Which?», skriver Statens Vegvesen. 

- Vi synes resultatene av denne undersøkelsen er nedslående lesning. Ikke bare bruker folk mobiltelefonen bak rattet, noe som både er ulovlig og klart distraherende, men undersøkelsen viser at veldig mange gjør ting som er helt unødvendig. At bilførere velger å utsette seg selv og andre for fare for å sende en sms er vanskelig å forstå, sier Faaberg.

Mellom 15.000 og 20.000 blir bøtelagt for bruk av mobiltelefonen mens de kjører hvert eneste år. 

Forsikringsselskapet fronter en kampanje for å få en bilmodus på smarttelefoner, på linje med flymodus som de allerede har. 

- Det handler i bunn og grunn om ikke å være distrahert av mobilen når man kjører. Hver gang du lar deg forstyrre av mobilen, går du glipp av viktige ting rundt deg – og på veien er det livsfarlig, sier Faaberg. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken