Nå er det helt dødt løp i mobilmarkedet.

(Nettavisen:) Det har virkelig strammet seg til i mobilmarkedet for tiden. Det kunne en tid se ut til at det ble et kappløp mellom Apple og Samsung, men nå har de andre produsentene tilsynelatende virkelig fått ut fingeren.

Samsungs S7 har vært standarden alle måles etter. Google har lansert en telefon som dessverre foreløpig ikke er tilgjengelig i Norge, men som får voldsomt gode tilbakemeldinger. Sony har tatt skrittet opp med sin nye X-serie. Den ukjente Xiaomi har dukket oopp fra sidelinjen. Og slik kan vi fortsette.

Ja, og nå viser Huawei at de også mener alvor i toppsjiktet.

Vi har tidligere skrevet om Honor 8, som fremstår som et av de aller beste budsjettkjøpene på markedet for tiden - og med den nye toppmodellen «Mate 9 Pro» viser Huawei enkelt og greit at de er å regne med også hvis du ønsker det beste.

Design

Huaweis nye topptelefon har et utseende som umiddelbart minner veldig om Samsung Galaxy Edge, men hjørnene er ikke fullt så avrundet. Dette er noe som åpenbart er en fordel, siden denne «edge»-funksjonaliteten til Samsung er en gimmick, som faktisk gjør det litt vanskeligere å lese tekst i kantene.

Telefonen har en metallbakside og en forside der skjermen - en AMOLED-sak på 2560 x 1440 punkter - dekker nesten helt ut til kantenen.

Fingeravtrykkleseren er ikke plassert på baksiden, men har sin vanlige plassering på hjem-knappen på forsiden. Denne er ganske enkelt den raskeste sensoren vi noen sinne har vært borti. Den er helt umiddelbar og ser tilsynelatende aldri ut til å bomme på identifisering.

Huawei har ikke droppet hodetelefonutgangen, men har dessverre droppet minnekortleser. 128 GB holder dog i massevis for de fleste i disse streamingtider.

Det de også har droppet er vannavstøtende egenskaper. Så ikke hell vann på den.

Dobbelt kamera

På baksiden av telefonen finner vi Huaweis litt spesielle tokameraløsning - denne gangen med Leica-optikk.

Denne fungerer på samme måte som P9 og Honor 8, der de to kameraene ikke har forskjellige brennvidder - men der det ene er et gråtonekamera som i prinsippet skal gi bedre bilder i mørket.

Vi skrev originalt at gråtonekameraet ikke kan brukes frittstående, men det medfører ikke riktighet.

Mobilen tar forholdsvis gode bilder i godt lys, men kvaliteten blir ganske grumsete med en gang det blir litt mørkete - og vi har gang etter gang opplevd problemer med uskarpe bilder.

Vi tipper dette har sammenheng med at mobilen egentlig vil at du skal holde kameraet stille lenge etter at bildet er tatt, fordi de to objektivene skal samarbeide for å skape ett godt bilde.

Dette blir da i praksis en løsning som under perfekt brukt gir veldig godt resultat, men som under normal bruk kanskje ikke fungerer så godt i praksis.

Kameraet har derimot en helt fantastisk funksjon for å legge på dybdeuskarphet som til portrettfotografering er rett frem genial. Telefonen er til og med så smart at du kan justere denne uskarpheten i etterkant.

Rask og uten unødvendig tull

Telefonen benytter et relativt likt brukergrensesnitt som Honor 8, noe som betyr at dette langt på vei er en Android-telefon som prøver å ligne ganske mye på brukeropplevelsen til iPhone.

Det er dermed ikke en egen app-skuff (kan dog aktiveres), i stedet legger alle appene seg på forsiden. Widgets er tilgjengelig, men ser ikke ut til å være helt skreddersydd for opplevelsen. For eksempel fikk vi ikke Spotifys egen widget til å fungere.

Men den store fordelen er at brukergrensesnittet er raskt, responsivt - og telefonen kommer ikke preinstallert med masse søppelprogrammer som du ikke har behov for.

Vi opplever ingen form for heng eller forsinkelser, verken i menysystemet, mailapplikasjoner eller nettleser - og telefonen er ganske enkelt en drøm å bruke. Dette understøttets av yteelsstester som er i det øvre sjiktet.

At telefonen i tillegg har et røslig batteri på 4000 mAh som gjør at vi glatt bruker telefonen i to dager før lading er nødvendig, er ingen nedtur.

Eller sagt på en annen måte: Problemfri.

Med denne telefonen viser Huawei at de kan annet enn å lage gode telefoner til en lav pris. De kan lage telefoner som rett frem er gode. Det betyr dog at telefonene også blir dyrere.

Det gode

 • Pent design
 • Gode å holde i
 • God og klar AMOLED-skjerm
 • Rask og luggefri ytelse
 • Lynrask fingeravtrykkleser
 • Brukergrensesnitt uten dilldall
 • Kameraet er godt - om du bruker det rett
 • God batterikapasitet

Det dårlige

 • Ingen ren Android-opplevelse
 • Ikke vanntett
 • Ikke kortleser
 • Forholdsvis dyr (knapt 8000 kroner)
 • Minner litt mye om Galaxy Edge

Det grusomme

 • Ingenting