Gå til sidens hovedinnhold

Tar knekken på piratene

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi omfavner de lovlige strømmetjenestene

Telenor kan ikke tallfeste fallet i fildelingstjenester som Popcorn Time eller Pirate Bay, men informasjonssjef Tormod Sandstø opplyser at den er «svært mye lavere enn for fem år siden».

Sensurerer

Tilidgere denne uken ble det også kjent at norske nettleverandører pålegges å sensurere syv forskjellige nettsider for norske nettbrukere.

Dette kommer på toppen av at det har skapt voldsomt oppstyr blant norske nettbrukere etter at Rettighetsalliansen begynte å rasle med sablene og truer vanlige nettbrukere med søksmål for bruk av pirattjenesten Popcorn Time.

Piratjegerne selv hevder at en halv million nordmenn bruker tjenesten daglig, og at de taper en halv milliard kroner i året på dette. Men nye tall fra Telenor som Side3 har fått tilgang til, viser at det er lovlige videotjenestene som virkelig blomstrer, mens de ulovlige drukner.

Enorm vekst

I USA og Canada har andelen fildelingstrafikk gått ned fra 60 prosent av nettrafikken til 6,3 prosent i fjor, ifølge rapporter fra anayseselskapet Sandvine. Analysen viser at fildelingen i Europa lå på under 12 prosent av trafikken.

Samtidig øker de lovlige tjenestene kraftig. Bare fra juli i fjor til juli i år har datatrafikken fra Netflix i Telenors nett økt med hele 64 prosent.

Ifølge Telenor opplever også tjenester som TV 2 Sumo, NRKs nett-TV, Viaplay og lignende lovlige tjenester en enorm vekst. Totaltrafikken i Telenors nett har økt med 50 prosent det siste året.

Vedvarende trend

- YouTube og Netflix har tilsynelatende en stor rolle når det kommer til den synkende populariteten til fildeling, skriver analyseselskapet Sandvine.

Telenors informasjonssjef Tormod Sandstø sier til Side3 at den kraftige veksten i lovlige tjenester forventes å fortsette.

– Vi ser en stadig økende databruk hos våre kunder både via bredbånd og mobil. Denne store trafikkveksten forventer vi også vil fortsette, og i vårt fastnett har vi forventninger om en årlig trafikkvekst på 40-50 prosent, sier han.

Kommentarer til denne saken