Tea Wika er fra Svenningdal og var på kurs for tre uker siden. Mandag var hun i aksjon med ny tildelt grad som sersjant under «Øvelse Helgeland» med HV-14.

Dette er hennes andre øvelse, men hun har likevel vært fått mye erfaring fra heimevernet gjennom skarpt oppdrag. Hun var nemlig grensevakt ved Krutfjellet hver femte uke under koronakrisen.

Under «Øvelse Helgeland» var hun lagfører med base på Nevermoen sør for Trofors, selv om hun er yngre enn flere andre i troppen.

– På min første øvelse ble jeg nestlagfører, og jeg tenkte at det var mange andre som hadde mer erfaring enn meg. Men det er veldig greit å få høre deres synspunkter og få høre hva de andre har gjort på tidligere øvelser, sier Tea Wika i ei pressemelding.

Utfordringer

– Jeg er imponert over nivået på HV-14.

Visekorporal Ole Johan Moe fra Brønnøysund var også på plass i Grane denne uka.

– Hyggelig å treffe medsoldatene igjen. Det fine med øvelsen er også at det er forutsigbart når du har vært med på dette noen ganger, sier Ole Johan Moe i pressemeldinga.

Han var på sin femte øvelse. Noen nye utfordringer ble det likevel også i år, og markørspillet ga dem nye erfaringer gjennom uken. Moe sier at de unge soldatene har ferskere kompetanse, men at de eldre har mer heimevernsrutine, samtidig som de har kjenner området veldig godt.

– De har også mer lokalkunnskap, sier han.

1.100 soldater

«Øvelse Helgeland» var oberstløytnant Finn Ola Helleberg sin første øvelse som sjef for HV-14. Det ble en positiv opplevelse.

– Jeg vil gjerne takke alle soldatene for innsatsen under øvelsen, og jeg må si at jeg er imponert over nivået på HV-14, sier Helleberg i pressemeldinga.

Den siste uka har over 1.100 soldater fra Rana i nord til Brønnøy i sør vært på øvelse. Sjefen kan nå si seg fornøyd med tanke på at målene for øvelsen ble nådd.

– Vi har fått folk på plass, utstyret virket, og vi har fått trent sammen, sier Helleberg.

Står sterkere

De siste dagene med trening ført til at HV-14 står sterkere. Helleberg er klar på at hver enkelt soldat er en viktig brikke i det store bildet.

– Men for å være klar til innsats til enhver tid, må vi øve, poengterer Helleberg.

HV-14 er i praksis den militære styrken som Norge har i Nordland. HV-14 sine oppgaver er en del av en større helhet for forsvar av Norge og NATO. Dette gjør at hver eneste mann og kvinne som kalles ut til tjeneste er en del av den nasjonale beredskapen.

– Det viktigste med øvelsen har vi klart – det at vi har blitt litt bedre nå enn vi var på mandag til å sikre folk og verdier, sier Helleberg.

– Jeg opplever også en økt forståelse fra arbeidsgivere, fra hjemmet, og samfunnet for at det er viktig og meningsfylt det vi driver med, avslutter oberstløytnant Finn Ola Helleberg i pressemeldinga.