Gå til sidens hovedinnhold

Sykehusrefleksjoner: "Min klare oppfordring er å la det nyvalgte styret få starte opp"

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter 25 år som sykehusaksjonist hadde jeg et lite håp om at alle berørte ville kunne akseptere Bent Høies vedtak om to sykehus på Helgeland. Jeg innrømmer gjerne at denne løsning ikke var mitt primære ønske, men likevel en god løsning for Helgeland, og som ivaretar det som har vært viktig for mange – rimelig nærhet til «sitt» sykehus. Det er derfor både skuffende og overrakende at en rekke ansatte ved sykehusets avdeling på Mo nå går ut, og krevet at tre navngitte styremedlemmer blir fjernet.

At Rana Blads redaktør støtter dette er imidlertid ikke det minste overraskende etter hennes mange og usaklige ledere omkring sykehussaken. Det er likevel nesten utrolig at man krever avgang til personer som ikke i det hele tatt har fått vise om de er egnet til det verv de er valgt til. Samtlige styremedlemmer i Helgelandssykehuset har fått en tydelig arbeidsordre – sørge for at Høies vedtak om to sykehus på Helgeland og der administrasjon/ledelse lokaliseres til Sandnessjøen med omegn – blir gjennomført. Dette er en oppgave jeg er sikker på at de tre nevnte styremedlemmer – med sin solide kompetanse og kjennskap til Helgeland - fullt ut vil bidra til blir gjennomført på en skikkelig måte. Min klare oppfordring er derfor – la nå det nyvalgte styret for Helgelandssykehuset få starte opp dette viktige arbeidet uten å måtte forholde seg til ubegrunnete og til dels ondskapsfulle ytringer. Jeg er glad for at Helse Nords ledelse slår fast at det ikke finnes grunnlag for å skifte ut styremedlemmer.

Jeg er som mange andre skuffet over at arbeidet med Helgelandssykehuset 2025 har vært stoppet opp, og håper nå at arbeidet intensiveres. Uansett hvor det nye sykehuset på sørsiden av Korgfjellet blir lokalisert, ville det skapt ro om arbeidet med å flytte administrasjonen/ledelsen til Sandnessjøen ble igangsatt.

Som kjent er Helse Nords administrasjon/ledelse ikke lokalisert til ett sykehus, men er i egne lokaler i Bodø. Det samme burde kunne skje med Helgelandssykehusets ledelse. Jeg har registrert at noen vil prøve å skape usikkerhet om hvem og hva som tilhører ledelsen. Helse Nords administrasjon/ledelse vil her kunne gi en god avklaring. Og det er neppe en uoverkommelig oppgave å gå gjennom Helgelandssykehusets organisasjon for å få avklart hvilke funksjoner/oppgaver som er fellesfunksjoner for de to sykehusenhetene.

Som det er påtalt har vi ikke blokkbebyggelse i Sandnessjøen – men til gjengjeld har vi et nytt og ledig administrasjonsbygg nesten innflyttingsklart – tidligere Hotell Kysten midt i Sandnessjøen sentrum måtte være midt i blinken for å huse ledelsen for Helgelandssykehuset 2025. Skulle dette bygget ikke være stort nok er Nordlandsbankens lokaler like ved også ledige.

Avslutningsvis har jeg registrert en rekke innlegg som kritiserer og stiller spørsmålstegn om hva den politiske ledelse i Alstahaug mener/arbeider for. Dette er selvsagt helt legitimt, men jeg tillater meg likevel å spørre: HVA ER HENSIKTEN? Å svekke ordfører/varaordfører er i alle fall ikke med på å støtte Sandnessjøen som lokaliseringssted for det nye sykehus. Kommunen har pekt på aktuelle tomtealternativer og jeg håper selvsagt at ett av disse blir valgt. Vi må imidlertid kunne godta at disse vurderes opp mot mulig lokalitet i Leirfjord. Omegnsbergrepet er definert klart som maksimum 20 minutters avstand fra rådhuset i Sandnessjøen, og ingen kan vel påstå at om det nye sykehuset legges på Leirfjordsida av Helgelandsbrua så vil det være en katastrofe for Alstahaug.

Sandnessjøen, 16. mai 2020

Bjørn Helge Hansen

Les også

Renate Larsen om klagen til Helse Nord fra 333 ansatte ved sykehuset i Rana: – Vi hadde en god og ryddig prosess i forbindelse med oppnevningen

Kommentarer til denne saken