Gå til sidens hovedinnhold

Sykehusdebatten: «Naturlig byggeplass vil være ved Ømmervatnet»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et fullverdig sykehus vil alle ha, så nært som mulig. Slik er det ikke. Hvorfor får ikke Nord-Norge samme tilbud som andre deler av landet. Hvorfor er det så store forskjeller også Innen Nord-Norge? Her er noen eksempel
Jeg bruker timer. minutter (0.00) for angivelse av reisetid.
Den oppgitte kjøretiden har jeg fra: «Min rute/NAF reiseplanlegger» (Google).
Hvilke sykehus som skal beholde akuttkirurgi er fra: Meld. St. 11.
H og S plan (2016-2019) side 110 til 113.
La meg som en innledning og før jeg begynner med nordnorske avstander, nevne at kjøretiden mellom Sykehus som har akuttkirurgi: Notodden - Skien er (1.02) Namsos -Levanger (1.48) Flekkefjord har ikke akuttkirurgi, kjøretid til Kristiansand (2.09)
Det må være akuttsykehus både i Alta og Hanner fest Alta og Hammerfest. Kjøretid (2.09)
Helse Nord skulle planlegge Akuttkirurgi for Helgeland etter 2 alternativer. 1. Ett av nåværende sykehus får akuttkirurgi. 2. Det bygges et nytt sykehus som akuttkirurgi. Vedtak 2 sykehus får akuttkirurgi: Mo i Rana og Sandnessjøen (Tovåsen). Kjøretid MiR. - Tovåsen (1.18) Dette vedtaket må få positive konsekvenser for Flekkefjord, Volda og Narvik. Blir vedtaket for de 3 sykehusene opprettholdt, er det naturlig at Helgeland får 1 sykehus med akuttkirurgi? Naturlig byggeplass vil være ved Ømmervatnet: Kjøretidene er MiR. (0.57). S. (0.44) M. (0.28) En plassering ved Ømmervatnet, er sammenlignbart med Hjelset (Romsdal) og Mjøsbrua (Innlandet)
UNN har sykehus i Tromsø, Harstad og Narvik. Tomte arbeidet md nytt sykehus for Narvik er startet opp på Furumoen. Avstander mellom sykehusene: T. – H. (4.26) T – N. (3.27) Sammenligner en med plasseringene av sykehusene i Romsdal og Innlandet, ville plassering i Bjerkvik vært naturlig? Kjøretid B. – T. (3.11) B. – H. (1.16) B. – N. (0.17) Setermoen vil som et eksempel ha disse kjøretidene: T. (2.20) H. (2.07) N. (1.08) B. (0.51)

Som et apropos kan nevnes, Bjerkvik ville blitt nærmeste sykehus for Maukstamoen leir, Bardufoss leir, Rustad leir, Setermoen leir, Evenes leir og Orlogsstasjonen i Ramsund. Dette er ikke nye tanker, jeg skrev om UNN området for 4. år siden. Etter «koronaen» må det bli en ny vurdering av sykehusenes faglige innhold, kapasitet og plassering.

Terje J. Smedseng

Kommentarer til denne saken