Gå til sidens hovedinnhold

Demonstranter til kamp for lokalsykehusene

Artikkelen er over 6 år gammel

- Nå er kampen for akuttberedskap på lokalsykehusene satt på dagsorden i valgkampen, sier Gunnvald Lindset fra Mosjøen.

Under parolen "Ja til fullverdige akuttsykehus" samlet aksjonister fra hele landet seg til demonstrasjon utenfor Stortinget onsdag.

Kampen for å bevare lokalsykehusenes akuttkirurgi seiler opp som et viktig tema i valgkampen. Demonstrantene mener sykehuspolitikken går i retning økt sentralisering.

- Det var en flott markering. Jeg vil anslå at det var godt over 1000 demonstranter utenfor Stortinget, sier Gunnvald Lindset, leder for sykehusaksjonen i Mosjøen og regionkontakt i Folkebevegelsen for lokalsykehusene.

Før demonstrasjonen var det ei grasrothøring med om lag 50 deltakere fra hele landet.

Hovedbudskapet i demontrasjonen var kampen mot sentralisering og for gode lokalsykehus, lokal akuttberedskap og fødetilbud.

Påminnelse

Tunnelbrannen i Gudvangatunnelen er en kraftig påminnelse om hvor avgjørende det er at lokalsykehusene har akuttkirurgi, mener sykehusaksjonister.

Nå varsler de opptrapping i kommunevalgkampen, og håper at lokale politikere vil legge mer press på partifellene i rikspolitikken.

– Tunnelbrannen viser hvor viktig det er med lokal akuttberedskap. Folk blir kanskje sendt videre til et større sykehus hvor de har spesialkompetanse, men de må komme fram i live, sier Bente Øien Hauge, koordinator for nettverket Folkebevegelsen for lokalsykehusene.

– Hva hvis ...?

Helseminister Bent Høie (H) takket onsdag nødetatene for deres raske og gode jobb på ulykkesstedet. Men mange sykehusaksjonister påpeker at Høie har tatt til orde for å legge ned akuttkirurgi på små og mellomstore sykehus.

Om personskadene i tunnelbrannen hadde vært mer alvorlige: Hva ville da skjedd om den lokale akuttkirurgien var lagt ned? lød spørsmålet under markeringen foran Stortinget.

– Pasientene hadde uansett blitt brakt til Førde eller til Haukeland. I en slik situasjon vil pasienten bringes til sykehus der de har kompetanse på brannskader, sier Høie til NTB.

Sykehusplan i høst

Høie vil i høst legge fram en nasjonal sykehusplan som vil peke ut retningen for hvordan sykehusene skal drive i fremtiden. Men allerede i et års tid har han luftet tanken om at sykehusene bør ha et befolkningsgrunnlag på 60.000 til 80.000 pasienter for å bevare døgnbemannet akuttkirurgi.

Det vil innebærer at halvparten av landets sykehus kan miste denne funksjonen. 52 sykehus har i dag akuttberedskap døgnet rundt.

– Oppskrift på nedleggelse

Folkebevegelsen for lokalsykehusene frykter at de mindre sykehusene på sikt står i fare for å bli lagt ned hvis viktige funksjoner som akuttkirurgi forsvinner.

– Det er en oppskrift på å legge ned sykehus. Først sommerstenges fødeavdelingen, deretter sommerstenges kirurgi. Så legger du ned fødeavdelingen, og så begynner du å plukke vekk tilbud innen kirurgi også. Fagmiljøet blir dårligere, rekrutteringen svekkes, sier Hauge i Folkebevegelsen for lokalsykehusene.

Hun mener det er nettopp dette som er i ferd med å skje en rekke steder rundt om i landet, og at regjeringen bruker ord som nærsykehus eller sykestue for å opprettholde en illusjon om at lokalsykehuset fortsatt består.

– Skremmebilde

Høie tar avstand fra beskrivelsen. Han har argumentert for at ikke alle sykehus kan ha full beredskap, men at funksjonsdeling nettopp kan bidra til at flere sykehus kan bestå.

– Jeg reagerer på at de prøver å skape et skremmebilde om at det er planer om å legge ned halvparten av sykehusene. Det er ikke tilfellet – tvert imot, sier han.

– Det er et stort paradoks at de demonstrerer nettopp mot en modell med en desentralisert sykehusstruktur med god kvalitet på tjenestene, sier Høie, og understreker at ingen konklusjon ennå er trukket i arbeidet med den kommende sykehusplanen. (©NTB)

Kommentarer til denne saken