Gå til sidens hovedinnhold

Trapper opp kampen for lokalsykehus

Artikkelen er over 6 år gammel

I forkant av kommunevalget trappes kampen for lokalsykehusene for alvor opp. Onsdag går startskuddet med en demonstrasjon foran Stortinget.

Aksjonistene krever blant annet at lokalsykehusene får beholde akuttberedskapen.

– Ved å ta bort den kirurgiske akuttberedskapen, svekker man også det indremedisinske tilbudet og på sikt grunnlaget for hele sykehuset, sier Bente Øien Hauge til NTB. Hun er koordinator for nettverket Folkebevegelsen for lokalsykehusene.

Som omtalt i Helgelendingen 4. august er vefsningen Gunnvald Lindset et sentral person i planleggingen av aksjonen.

Nasjonal sykehusplan

Senere i høst skal helseminister Bent Høie (H) legge fram en nasjonal helse- og sykehusplan, der fremtidens Sykehus-Norge skal meisles ut.

Høie har allerede uttalt at han mener sykehusene må ha et befolkningsgrunnlag på 60.000 til 80.000 for å opprettholde akuttkirurgi døgnet rundt. Det vil si at halvparten av norske sykehus er for små.

– Det vil i praksis føre til at mange sykehus blir nedlagt. Og det vil bety mindre trygghet for folk, sier Hauge.

Folkebevegelsen for lokalsykehusene krever også at hele helseforetaksmodellen fjernes.

– Høie sier at han ikke vil ta stilling til lokalisering, men overlate dette til helseforetakene. Dermed tar han lokaliseringsdebatten ut av politikken, sier Hauge.

Aksjonen tjuvstarter tirsdag med en landssamling for sykehusaksjonister og andre interesserte i Oslo, der blant annet rapporten «Kvalitet og nærhet – lokalsykehusenes rolle» skal presenteres.

Grasrothøring

Onsdag arrangerer Senterpartiets Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen en grasrothøring om lokalsykehusene på Stortinget, der blant annet akuttlegen Mads Gilbert deltar.

Folkebevegelsen har også et eget arrangement under Arendalsuka neste uke.

Hauge sier til NTB at hun ofte hører argumentet om at sykehusstrukturen i Norge tilhører en annen tid, med langt dårligere kommunikasjon- og transportmuligheter.

– Det har allerede skjedd enorme omstillinger i Sykehus-Norge de siste årene, og det er ingen som mener at man skal gjøre alt mulig på lokalsykehusene. Men ett sted må grensen gå, sier hun.

Kommentarer til denne saken