Gå til sidens hovedinnhold

Akutt-utvalg vil ha maks 40 minutters reisevei til legevakt

Artikkelen er over 5 år gammel

90 prosent av alle nordmenn bør ha maksimalt 40 minutters reisevei til legevakt, mener et utvalg.

Akuttutvalget mener legevakten er en svak tjeneste i den akuttmedisinske kjeden. For å bøte på dette, foreslår utvalget at det settes nasjonale krav: 90 prosent av befolkningen bør ha maksimalt 40 minutters reisetid til nærmeste legevakt, og 95 prosent bør ha maksimal reisetid på 60 minutter.

Det er en av konklusjonene i utredningen som fredag ble overlevert til helseminister Bent Høie (H). Han ville ikke love noe.

– Vi må se på hva det betyr, men jeg er glad for at utvalget har vurdert nasjonale krav til legevakt. Kvalitet og nærhet er viktig for oss innbyggere, sier helseministeren til NTB.

Bekymret for reisevei

Utvalget, som var ledet av Ann-Kristin Olsen, skriver videre at interkommunale legevaktsamarbeid "i teorien" gir gode muligheter for større bemanning og bedre fagmiljøer.

– Det finnes imidlertid lite dokumentasjon på at interkommunale samarbeid har ført til økt kvalitet i tjenesten, skriver utvalget, og påpeker at lang reisevei er blitt en realitet for mange.

Utvalget er spesielt bekymret over at avstand er avgjørende for hvordan folk bruke legevakttjenesten. Folk i sentrale strøk bruker legevakt hyppigere enn folk i distriktene. En studie viser at andelen som konsulterer lege halveres etter 43 kilometer. Olsen påpeker at det gjelder både når ting haster (hastegrad rød) og når det ikke gjør det (hastegrad grønn).

Vil ha legene ut

Legene bør i større grad være med ut, ifølge utvalget. Store avstander og manglende transportløsninger har ført til at leger langt sjeldnere enn tidligere reiser på sykebesøk eller rykker ut ved akutte hendelser.

– Denne trenden bør snus i et nært samarbeid med helseforetakene, mener utvalget. Ann-Kristin Olsen påpeker at færre pasienter ender med å legges inn på sykehus dersom de møtes av et team av ambulansepersonell og lege. Som mål bør leger utføre 20-40 sykebesøk per tusen innbyggere i året, ifølge utvalget.

Førstehjelpskurs

Akuttutvalget mener det er viktig at flere behersker førstehjelp. De foreslår en nasjonal strategi og en gjennomgang av kunnskapen i hele befolkningen.

Det vil dreie seg om kurs på alle arenaer hvor førstehjelp hører hjemme. Blant annet bør obligatorisk opplæring inn i introduksjonsprogrammet for innvandrere, foreslår utvalget.

Hjerneslag er et annet konkret område som utvalget har sett på. Rask behandling er viktig for pasienten, men også god samfunnsøkonomi. Utvalget ber om at helseministeren må vurdere en reorganisering av sykehusene når det gjelder innhold og oppgaver for slagbehandling. (©NTB)

Kommentarer til denne saken