-Det er redegjort for alle personer som man viste befant seg i området, men det er fortsatt søk på gang. Det kan jo ha vært noen som var ute på tur da raset kom, forteller Christopher Engås.

Engås er fra Mosjøen og jobbet tidligere for Helgeland Arbeiderblad. Han er nå journalist i Svalbardposten.

-Jeg var på jobb da skredet kom. Jeg sto og intervjuet bandet «Bow To Each Other» da en sykebil kom hylende forbi med blålysene på. Det skjer så å si aldri her oppe og jeg forsto det var noe alvorlig. Like etter ringte sjefen og fortalte at et nytt ras hadde gått. Raset gikk bare noen få hundre meter fra stedet som siste ble tatt av ras her oppe, forteller Engås.

Det var et fryktelig syn som møtte Engås da han kom til rasstedet. Tre blokker hadde blitt truffet. På blokka i midten hadde raset gått rett gjennom veggene.

-Bilene lå hulter i bulter i snøfonnene nedenfor og jeg har snakket med familier som hadde svært dramatiske opplevelser, forteller Engås.

Det tok ikke lang tid før hjelpemannskapene var i full gang i området.

-Frivilligheten er det sterkeste Svalbard har. Det vises i organisasjoner som Røde Kors, men i dag dannet det seg kø av folk med spader og søkepinner, som ville hjelpe til, forteller Engås.

Selv bor han i omgivelser som ikke er så rasutsatt og forteller at han ikke har opplevd å bli evakuert. Engås har bodd på Svalbard i over fire år og forteller om en værmessig merkelig vinter.

-Vi hadde en nokså lang mildværsperiode i vinter før snøen kom. Jeg har ikke opplevd så mye snø her oppe som det vi har fått i år. Så kom frosten med minus 16 og kaldere. Og vind. Snøen var tørr, kornete og uten binding. Når det så kommer vind oppstår det en slags jettegryte av snøvær som ikke kommer fra himmelen. I dag tidlig skulle samboeren min kjøre på jobb, men da hun kom ned til hovedveien var det null sikt på grunn av vinden og den tørre snøen. Etter hvert sto det seks-sju biler bak henne, ingen så noen ting. Dermed ble det til at jeg måtte gå foran bilene og vise vei ned til sentrum, forteller Engås.

Han tror at det er denne værtypen som har ført til store skavler på fjellet Sukkertoppen.

– Etter hvert har de blitt så store at de har kommet nedover fjellsiden som et flakskred som ingen hørte.

Klokken tre tirsdag ettermiddag meldte Svalbardposten at 75 husstander er evakuert og at Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.