Riksadvokaten har omgjort statsadvokatens beslutning og ber om videre etterforskning av skredulykken i Longyearbyen på Svalbard 19. desember 2015. To personer omkom i ulykken.

Formålet med den videre etterforskningen er å avklare om et straffbart forhold har funnet sted, og hvem som i så fall er ansvarlige, heter det i en pressemelding fra Riksadvokaten.

– I et tilfelle som dette, hvor en naturkatastrofe har krevd to menneskeliv og medført store materielle skader, og hvor et helt lokalsamfunn er rammet, er det åpenbart grunn til å etterforske med det formål å klarlegge årsaken, slik Sysselmannen har gjort, skriver Riksadvokaten.

Skredet fra fjellet Sukkertoppen 19. desember i fjor rammet flere hus i Longyearbyen. I tillegg til de to som mistet livet, ble flere skadet og 200 mennesker ble evakuert.

– Riksadvokaten finner imidlertid at det i dette tilfellet også er rimelig grunn til å foreta videre etterforskning, med det formål å avklare om det foreligger straffbart forhold som skal forfølges av det offentlige. Klagen fra to av de etterlatte over statsadvokatens beslutning om henleggelse tas derfor til følge, står det videre.

Riksadvokaten understreker samtidig at beslutningen ikke innebærer at det er funnet konkrete holdepunkter for at noen har begått noe straffbart forhold. Målet med den videre etterforskningen er å bringe klarhet i dette spørsmålet.

Nikoline (2) døde i snøskred i Longyearbyen: – Ubegripelig at vi ikke fikk informasjon om skredfaren