Gå til sidens hovedinnhold

«Strøm, areal og vilje er veldig bra det, men kompetanse og personell er kanskje det viktigste som må komme på plass»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det grønne skiftet og rekruttering

De fleste i Mosjøen og Vefsn har vel fått med seg den etableringen vi i Bergen Carbon Solutions har jobber med. Opsjonsavtale er underskrevet og Klarsignal for å starte arbeidet med kontrakt for kjøp av tomt er gitt. Vi ønsker å etablere oss så tidlig som mulig i Mosjøen, og har satt en tentativ plan på at innen utgangen av 2022 skal BCS være i produksjon. Site Manager stilling er lyst ut og vi ønsker å tilegne oss den rette kandidaten raskest mulig.

Det vi dog ser er en problemstilling vi fryktet, men kanskje ikke forventet omfanget av. Det er den potensielle mangelen på arbeidskraft, og her må det gjøres en større analyse av hva dette vil si for vår etablering. Strøm, areal og vilje er veldig bra det, men kompetanse og personell er kanskje det viktigste som må komme på plass. Nå er det ikke slik at vi skal ha flere hundre ansatte, men vi skal ha nok til at vi kan drive forsvarlig og økonomisk.

I møter med Alcoa så nevner jo de samme utfordringer som vi kommer til å treffe, det er et generasjonsskifte i Alcoa, og her jobbes det med rekruttering. Bør industrien som er etablert og som skal etableres gå sammen?

Kanskje man sammen med andre instanser skal lage en helhetlig strategi for hvordan man skal tilegne seg den kompetansen man trenger, ikke bare i umiddelbare nærhet, men også i framtiden.

Hvem bør være med i dette arbeidet:

  • Næringslivet
  • Kommunen
  • Fylket
  • NAV
  • Akademia

Jeg ønsker å være med sammen med de andre aktørene å bygge opp denne strategien og jeg håper selvsagt på en interesse fra de andre også.

Bergen Carbon Solutions er et selskap med hovedkontor i Bergen. Vi bruker en innovativ teknologi til å produsere Karbon-nanofiber (KNF), ved bruk av CO₂ som råmateriale, dette gjør produksjonen av KNF unik og miljøvennlig.

Jan Børge Sagmo, CEO, Bergen

Kommentarer til denne saken