Gå til sidens hovedinnhold

Stopp prøveboring på Trænarevet

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Myndighetene har i sommer gitt det tyske selskapet Wintershall DEA tillatelse til leteboting rett sør for Lofoten. Dette skal skje på feltet Toutatis som ligger på Trænarevet mellom Røst og Træna. Bak selskapet Wintershall DEA står tyske og russise storselskap, og de har sikret seg over 100 lisenser i Norge som medeier eller operatør. Norge blir en viktig vekstregion for satsingen i selskapet.

Trænarevet er et verdifult og sårbart naturområde i seg selv, med dypvannskorallrev og rikt fiske på arter som sild, torsk, sei, hyse og båkveite. Norges kystfiskarlag, Nordland fylkes fiskarlag og miljøbevegelsen er sterkt imot leteboring på Trænarevet, og Havforskningsinstituttet fraråder oppstart av oljevirksomhet her. Korallrevene er viktige reservoar for biomangfold. Havforsker Bjørn Grøsvik sier til Nrk at et oljeutslipp på Trænarevet vil spres raskt med havstrømmen nordover og gi like store konsekvenser som et utslipp direkte i Lofoten og Vesterålen.

Prøveboringa tillates fra september 2019 og ut februar, altså i Lofotfisket etter norsk arktisk torsk; skreien. Hvis leteboringen gir funn, så kan det ventes stor aktivitet på flere leteområder og enda mer påtrykk for åpning for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Et utslipp under typisk vintervær med sørvestkuling, lite sikt og dårlige forhold for oljelenser vil kunne få katastrofal virkning for hele nordlandskysten. Uansett så vil leteboring medføre konsekvenser for natur og fiske på Trænarevet, samt fare for utslipp og forurensning som kan spres raskt med havstrømmene til fiskefelt rundt Lofoten. Hekkeplasser for sjøfugl vil også bli truet, og utslipp vil kunne gjøre omfattende skade på den reine kystnaturen som sjømatnæringa og ei voksende turistnæring i Nordland er avhengig av.

Regjeringen Solberg har overkjørt miljøfaglige råd i mange saker og latt oljeselskapene slippe til i sårbare områder. Dette skjer samtidig som stadig fler i Norge etterspør tydelig satsing på sjømat og grønn energi, og FN’s klimapanel varsler om behov for dramatisk omlegging vekk fra klimaforurensende næringer som olje og gass.

SV mener det er totalt uakseptabelt at miljøfaglige råd blir overkjørt, og at boretillatelse er gitt for Trænarevet. Vi tar saken til stortinget for å få leteboringen stoppet. SV velger fisk og rene nordnorske havområder fremfor oljeboring som truer miljøet og fremtidige generasjoner på kysten.

Kommentarer til denne saken