Gå til sidens hovedinnhold

Stig-Ove utforsker det forgjengelige og forfallets estetikk: – Hver slutt har en ny start

Under Festspillene Helgeland utforsker Stig-Ove Sivertsen det forgjengelige og forfallets estetikk i sin utstilling IMMOBIL.

Stig-Ove Sivertsen åpnet sitt Galleri S.O.S. i 2016 og har med sin fargerike og kreative kunst begeistret og beveget et stort publikum, også utenfor Helgelands grenser.

Under Galleria Kunstfestival 2019 samarbeidet han med Fred Endresen med utstillingen «Perpendikulør». Den ble en stor suksess og hadde nærmere 500 besøkende. Vinteren 2020 åpnet han utstilling på H12 Galleriverksted i Oslo, og han er innlemmet i den internasjonale porteføljen til Galleri Maerz Contemporary.

Bildene i «IMMOBIL» er inspirert av gamle bilvrak Sivertsen pleide å leke i som barn på 60-tallet. På den tiden sto det mange usikrede bilvrak både i byen og naturen og slike vrak var spennende å leke i, selv om det ikke var verken bærekraftig eller spesielt trygt sett med dagens øyne.

– Jeg forsøker å beskrive det forgjengelige og forfallets estetikk. Hver slutt har en ny start og etter en tid så har naturen overtatt helt og holdent. Kommer du nå over et mosegrodd rustent bilvrak, som har vært overlatt til seg selv i 50 år ute i skogen, er det nesten blitt en del av naturen – det hører liksom til. Til slutt vil det jo forsvinne og gå helt i oppløsning, sier Sivertsen i pressemeldingen.

Sivertsen har latt seg fascinere av de gamle vrakene, falleferdige husene og andre etterlatenskaper som spor vi legger etter oss, og av historiene som disse inneholder.

– Hvilke triste eller glade fortellinger har en rusten sykkel eller et forlatt hus? Kanskje har noen omkommet i bilvraket du finner i skogen, eller kanskje noen ble unnfanget i baksetet?

Med bildekunsten som uttrykksform kommenterer Sivertsen vårt bruk og kast-samfunn og stiller spørsmål om hvor vi er på vei.

Tilnærmingen kan sies å være i tradisjonen memento mori, som kan oversettes med «husk at du skal dø». Uttrykket har gitt navn til en bildesjanger av ulike kunstneriske uttrykk som skal minne oss på og advare om at mennesker er dødelige og livet er kort.

Utstillingen «IMMOBIL» åpnes 3. juli i Mosjøen sentrum som en del av Galleria Kunstfestival under Festspillene Helgeland, den 3.–10. juli 2021.

Les også

Johanne fra Mosjøen klar for opptreden på hjemmebane: – Det blir veldig gøy

Les også

Presenterer en kraftfull danseforestilling til årets Festspillene Helgeland

Kommentarer til denne saken