Gå til sidens hovedinnhold

Tom Roger på 21. plass i London

Artikkelen er over 2 år gammel

Tom Roger Vege-Tangen ble nummer 259 totalt i herreklassene, og nummer 21 i M45-49 i London Marathon søndag.

M45-49 (passering halvmaraton)
21. Tom Roger Vege-Tangen, Namdal løpeklubb  2:44:37 (1:20:48)

Han hadde håpet å snike seg under 2:40, men måtte gi litt på den siste halvdelen av løpet.

Britenes egen Mo Farah hadde planer om å slette europarekorden til Sondre Nordstad Moen, men mislyktes. Med to kilometer igjen til mål lå Mo Farah foran nordmannens rekord, men måtte gi tapt for avslutningen.  Han prøvde å slå Moens europeiske rekord på 2.05.48, men kom inn på 2.06.32. Dermed er Moen fortsatt Europas maratonkonge.

Vinner av London Marathon 2018 ble Eliud Kipchoge med tiden 2.04.16. Nummer to Tola Kitata.

Dette skrev vi på forhånd:

Tom Roger Vege-Tangen har holdt veteranalder i 14 år. Han har også blitt småbarnsfar i godt voksen alder. Mosjøværingen er allikevel kapabel til å få se 2.30-tallet på maraton på en toppdag.

Det er både spesielt og naturstridig. Tom Roger trener bare halvparten av flesteparten av dem som oppnår så gode tider som det han gjør. Til og med mindre enn det blir det på læreren som fort kunne ha vært en toppløper dersom han han hadde satset for 25-30 år siden.

– Liker å trene

– Jeg holder på med dette fordi jeg liker å trene og ikke minst konkurrere en og annen gang. Det blir ikke så mange løp i året. Men jeg har gjerne fått med meg Sentrumsløpet, Holmenkollstafetten, Oslo Maraton og et par andre større eller mindre arrangement i løpet av et kalenderår. Frankfurt har jeg ofte oppsøkt på senhøsten. I år blir det ingen start i Sentrumsløpet ettersom jeg løper London Marathon, og Sentrumsløpet går samme dagen.

På plass i England

49-åringen er på plass i London, og han forteller til Helgelendingen at han ser frem til å svette i den engelske hovedstaden. Tom Roger, som har vært en av Helgelands aller beste langdistanseløpere de siste 15-20 årene, håper det skal være mulig å løpe med mot 2 timer og 40 minutter og kanskje til og med under det på en toppdag. Men er tydelig på at det i så fall er mye som skal klaffe.

Les om London Marathon

– Jeg er nok avhengig av at både kroppen og værforholdene spiller på lag for at det skal være mulig å se 2,39-tallet. Det handler om at det ikke bør bli alt for mye vind for å få en bra tid. Jeg har fått erfare både i Oslo og ikke minst Frankfurt at det er tøft å holde jevnt og høyt tempo dersom det i perioder av løpet er kraftig sidevind eller motvind. Varmen blir neppe noe problem denne gangen, selv om det er meldt skikkelig god vårtemperatur, sier Vege-Tangen som har løpt mange maratonløp.

God test i Holmestrand

Det har faktisk blitt så mange at han har kommet ut av tellingen. Tom Roger er mer opptatt av tidene enn antall fullførte løp på distansen. Han fikk for halvannen uke siden en god gjennomkjøring i Holmestrand Maraton. I Vestfold- byen ble mila gjennomført på godt og vel 35 minutter. Det indikerer at den lokale langdistanseløperen fortsatt har bra fart i beina. Spørsmålet er om han så tidlig i sesongen har den utholdenten som trengs for å løpe fort på maraton.

– Prioritering

– Jeg trener fortsatt en god del. Men med full jobb og døtre på henholdsvis ett og to år er det begrenset hvor mye jeg får tid til. Det er vanskelig å få planlagt og prioritert. Derfor må jeg snøre på meg joggeskoene når muligheten byr seg. Det fører til at det blir få langturer og der er utfordrende å få den kvaliteten i treningsarbeidet som ofte er nødvendig for å få gode resultater.

Kommentarer til denne saken