Mange hørte på foredrag om sunn mat og ungdoms utvikling: - Ingen når toppen med dårlig kosthold

Margrete Hjellen spis smart foredrag

Margrete Hjellen spis smart foredrag Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Margrete Hjellen fra Spis smart holdt foredrag for godt over 170 personer om mat og utvikling.

DEL

– Hva gjør en idrettsutøver god? spurte Margrete Hjellen de frammøtte ungdommene, foreldrene og trenerne på Kippermoen ungdomsskole tirsdag kveld. Hun fikk ikke mange svar, men broderte selv videre at det er viktig å talent, enten det er for idretten i seg selv, trening, kosthold eller annet.

– Så kanskje det viktigste, nysgjerrighet. Nysgjerrighet som gjør at du finner de små tingene som gjør at du blir bedre på trening, sa Hjellen. Hun er foredragsholder hos Spis smart, jobber som klinisk ernæringsfysiolog hos St. Olavs og har vært både utøver og trening i skiskyting. Det var Mosjøen håndballklubb og Halsøy IL fotball som arrangerte foredraget i samarbeid med Sparebank 1 Nord-Norge. Hjellen påpeker at ungdommene fra 13–14 års alderen ofte kan bestemme mer selv knyttet til kosthold og trening. Det er spesielt denne aldersgruppen og opp hun henvender seg til.

– Jeg skal snakke om utvikling og vekst fordi det er viktig å snakke om hele utøveren. De viktigste rådene jeg kan gi til ungdommene er at de selv må finne ut hva de har lyst til og styre sin egen fjernkontroll, det er ikke alle andre som skal gjøre det. Helse skal alltid gå foran prestasjon, idretten er ikke viktig hvis ikke helsen er der. Det er kjempeviktig med nok restitusjon mellom treningsøktene. Kosthold og trening er viktig å snakke om fra 13–14 årsalderen fordi det er viktig å snakke om den utviklingen som skjer da, puberteten har akkurat startet for mange, og noen må være litt ekstra tålmodige i forbindelse med det, sier Hjellen.

Hun ønsker at foreldrene kan gå over til å være gode forbilder, og ikke bare konkret lære opp barna sine.

– Ungdommene må ta mer ansvar selv. Det er nok mange som klarer seg gjennom mye med et dårlig kosthold, men det er ingen som når toppen uten å ha et godt kosthold, sier Hjellen.

Samtidig påpeker hun at Spis smart og Sunn idrett ble startet delvis med bakgrunn i at mange utøvere hadde spiseforstyrrelser.

– Vi skal ikke gjøre kosthold for komplisert, det handler om vanlige sunne anbefalinger, også er det noen ting det er lurt å være obs på. Media er ikke stedet for å finne informasjon, sier Hjellen. 

Foredraget er en del av Halsøy IL sin jentesatsing.

– Vi ønsker at utøverne skal klare å yte på banen, og det handler også om det som skjer før de går på banen, som kan være kosthold. Vi trenere kan prøve å påvirke utøvernes egentrening, men utøverne må vite selv hva de trenger, sier Einar Johnsen, treningskoordinator i Halsøy IL.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags