Skal utfordres i ny og spennende hinderløype: – Det er god miljøtrening, og vi har mange kule øvelser

Populært: Helgelandskeid utfordrer både hest og rytter, og det kreves et godt samarbeid i de krevende øvelsene. Her fra fjorårets Helgelandskeid.

Populært: Helgelandskeid utfordrer både hest og rytter, og det kreves et godt samarbeid i de krevende øvelsene. Her fra fjorårets Helgelandskeid. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag arrangeres Helgelandskeid for femte gang, og hest og rytter skal testes i en ny og spennende hinderløype på Kjærstad stadium i Mosjøen.

DEL

– Dette er et populært arrangement, hvor det blir gitt en vurdering på hestens bruksegenskaper framfor hvor høyt den kan hoppe eller raskt den kan løpe, sier Grete Jørgensen.

Hun er leder i lokallaget for nordlandshest/lyngshest, som står bak arrangementet i samarbeid med Hemnes og Rana dølahestlag og fjordhestlaget på Helgeland.

– Dette er en konkurranse for de særnorske rasene som er fjordhest, nordlandshest/lyngshest og dølahest. De er utrydningstruet og dette er et aktivt ledd for å bevare dem. Det fører til mer oppmerksomhet rundt rasene, og vi ser at arrangementet har en effekt, sier hun.

Mye planlegging

I år skal 28 startende fra hele Helgeland gjennom en krevende hinderløype. Hvert eneste år må løypa bygges opp, samtidig som nye hindringer skal være med. Ved å fornye løypa trekkes flere folk, og det blir progresjon i konkurransen.

– Det er veldig mye planlegging og arbeid som ligger bak. Per Heimstad og Magnar Perjord er primus motor, og har gjort veldig mye for å få dette i havn. De bygger alle hindrene, og i det siste har de brukt kveldene på å sette opp løypa, sier Grete.

I løypa vil det være rundt 20 funksjonærer som skal passe på sikkerheten, og med så mange på plass blir det ikke like mye ventetid for ekvipasjene. Nytt av året er at det er to vanskelighetsklasser, en feilfri klasse med åtte øvelser og en lett klasse med 12 øvelser.

– Det er god miljøtrening, og vi har mange kule øvelser. Selv om det heter lett klasse er det nødvendigvis ikke lett. Vi har nye øvelser som blant annet vippehuske, henting av post i en postkasse, og hesten skal gå under en presenning som er hevet i lufta, sier hun.

Lavterskel

Gjennom de fem årene har konkurransen blitt finjustert, og først i fjor fikk de et offentlig regelverk. Det er flere dommere i løypa som bedømmer hestens reaksjoner, kvaliteter og samarbeidsviljen mellom rytter og hest.

– Det er åpent for å konkurrere i både ridning, kjøring, tømmekjøring og leiing. Dette er et lavterskels konkurransetilbud, slik at alle kan være med uansett hvilket ferdighetsnivå hesten ligger på, sier Grete.

Det ligger mye arbeid bak et slikt arrangement, og aktivitetsgruppa startet allerede for ett år siden med å sende søknader til forskjellige bidragsytere.

– Vi gleder oss veldig, og ønsker å takke alle som har støttet oss. Vi oppfordrer også alle til å komme og se på. Dette er et veldig publikumsvennlig arrangement, og de fysiske hindringene står på en slette hvor man kan følge med ekvipasjene.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags