Helgelandstrappa har fått 500.000 kroner: Starter igjen i juni

STØTTE: Etter at første etappe av Helgelandstrappa i Trongskardet ble bygd i fjor vår har den vært godt besøkt. Privatpersoner har kjøpt trinn, og Helgeland Sparebank bidro med 1,7 millioner kroner gjennom sin stiftelse og gavefond. Nå har Helgelandstrappa fått 500.000 kroner fra Extrastiftelsen.FOTO: MARIT ALMENDINGEN

STØTTE: Etter at første etappe av Helgelandstrappa i Trongskardet ble bygd i fjor vår har den vært godt besøkt. Privatpersoner har kjøpt trinn, og Helgeland Sparebank bidro med 1,7 millioner kroner gjennom sin stiftelse og gavefond. Nå har Helgelandstrappa fått 500.000 kroner fra Extrastiftelsen.FOTO: MARIT ALMENDINGEN

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Ingen tvil om at Helgelandstrappa skal bygges videre til sommeren. Og nå har de fått en gladmelding fra Extrastiftelsen.

Tildelingen for 2017 viser at Helgelandstrappa har fått 500.000 kroner.

Totalt har stiftelsen fordelt 265 millioner kroner til 944 prosjekter over hele landet. Extrastiftelsens tildelinger fordeler seg på tre ulike ordninger. I 2017 har omlag 54 prosent av midlene gått til helseprosjekter.

– Alle de tre ordningene bidrar til bedre helse for veldig mange mennesker, både på kort og lang sikt, sier generalsekretær i Extrastiftelsen, Hans Christian Lillehagen.

Søkte gjennom DNT

Alle søknader som rettes til ExtraStiftelsen må skje gjennom en godkjent søkerorganisasjon. Brurskanken turlag søkte gjennom Den Norske Turistforening.

– Det har blitt mange søknader etter hvert, og flere kommer det til å bli, sier Kent Arne Toven i prosjektgruppa. Han er en sentral person sammen med William Puntervold, Bjørnar Nyland, Ulf Bastholm, Ingunn Skaland og Karina Eriksen i gruppa.

– Pengene fra Extrastiftelsen kommer godt med, men vi har behov for mer. I fjor ble det bygd 960 trinn, og vi har solgt fantastiske 1081 trinn. Det kommer stadig privatpersoner som vil kjøpe trinn, og det siste solgte vi her om dagen, sier Toven.

Helgeland Sparebank og sparebankstiftelsen har gitt til sammen 1,7 millioner, og regnskapet viser at det ble brukt 3,8 millioner kroner i fjor.

Kommunen koordinerer

Det er Vefsn kommune som er byggherre, og det betyr momsrefusjon.

– Det ble bygd 585 meter trapp i fjor, og den ligger nederst og øverst i Trongskardet. Det ble også bygd tre rasteplasser. Mellompartiet er 400 meter, og planen er å knytte delene sammen, sier Lene Øksendal som er kommunens representant i gruppa. Hun nevner også at salget av trinn har gitt 1,2 millioner kroner.

– Nå er vi inne i en søknadsperiode som kan gi oss penger i 2018. Det ligger også inne en søknad om 1,2 millioner kroner i spillemidler, sier Øksendal.

Stor interesse

Prosjektgruppa opplevde stor interesse for byggingen allerede fra første dag.

– Da sherpaene satte i gang tok salget av trinn seg kraftig opp. Etter Top of The Mountain ble det også solgt veldig mange trinn, sier Kent Arne Toven som innrømmer at prosjektgruppa hadde et mål om 200 trinn.

– Interessen ble veldig stor, og alle de andre prosjektene i Øyfjellet bidro også til økt interesse. Nå ser vi bare framover og vi gleder oss til våren.

– Det er stort sett privatpersoner som har kjøpt trinn, og i år satser vi på at næringslivet bidrar enda mer, sier han.

I fjor høst monterte Helgeland friluftsråd teller i trappa, og resultatet ble oppløftende. Fra 5. september til 5. oktober passerte 5684 personer.

– Den beste dagen var 24. september med 454 personer. Ellers registrerte vi at søndagene var best besøkt, og det var folk i trappa hver eneste dag fram til 22. november, sier daglig leder Kristian Helgesen i Helgeland friluftsråd.

Han forteller at det fra starten og til nå har det passert 7763 forbi  telleren.

– Det ble faktisk registrert seks personer på vei opp på nyttårsaften, og ni på vei ned, sier han.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags