Gå til sidens hovedinnhold

Guro fra Drevja tar doktorgrad på Bjørgen

Artikkelen er over 3 år gammel

Guro Strøm Solli fra Drevja har studert Marit Bjørgens trening og har publisert svært interessante funn som nå er offentliggjort.

Guro og Marit var i en periode sammen på landslaget, og Guro var spesialsprinteren på laget.

Guros beste resultat fra verdenscupen er en andreplass i lagsprint fra Düsseldorf i oktober 2005, da hun gikk sammen med Ella Gjømle. Marit Bjørgen og Hilde Gjermundshaug Pedersen tok førsteplassen. Hun har to tredjeplasser som beste individuelle plasseringer (fra januar 2006 og februar 2007 i Oberstdorf og Changchun). Guro gikk sprinten under VM 2005 i Oberstdorf, og ble nr. 10.

Guro ble verdensmester på rulleski 2011 (la opp samme år) og vant verdenscupen på rulleski to år på rad. Guro og søsteren Lotte arrangerte sommerskiskole i Mosjøen et par år, og der var Bjørgen en av gjesteinstruktørene.

Guro jobber på høgskolen på Nesna, som er underlagt Nord Universitet.

Hun tar doktorgraden ved å lage en unik studie som beskriver trenings- og utviklingsprosessen til tidenes beste langrennsløper. Hun beskriver i detalj treningsprosessen som ligger bak 24 mesterskapsgull og 112 verdenscupseire.

De mest interessante funnene gjør forskeren når hun ser på helheten.

– Det som er unikt er den enorme kontinuiteten hun har hatt i treningen. Og konkurransegjennomføring på veldig høyt nivå. Prestasjonsnivået fra 30 til 35 år er helt enormt, sier Solli til NRK.

Guro peker på flere forklaringer. For det første har Bjørgen hatt en gradvis opptrapping av mengde.

– Hun gikk fra 500 timer som første års senior til 950 timer i snitt fra 30-35 år. Jeg tror det er viktig for å kunne tåle treningsbelastningen at hun har klart å utvikle seg steg for steg. Det har vært viktig for å få ut det fulle potensialet som langrennsløper.

Solli over peker også på det hun mener er en annen vesentlig suksessfaktor: Marit Bjørgen har hatt en stabil vekt gjennom hele sin aktive seniorkarriere. Vekta stopper alltid et sted rundt 65 kg fordelt på 167 cm.

– Jeg tror det er veldig viktig, og et viktig signal å sende til unge utøvere som ønsker å bli gode. Hun har bygd stein på stein og vært en sunn utøver. Hun trener mye, men hatt en sunn kropp, og da er det ingen grenser for hvor langt du kan nå, ser det ut som, sier Solli.

– Derfor er Marit den toppidrettsutøveren man ønsker, ideelt sett. Hun viser at man skal kunne drive toppidrett og fortsatt være sunn. Toppidrett er ekstremt, og det kan diskuteres hvor sunt det kan bli, men hun er et eksempel på at det går an, sier den tidligere landslagsløperen.

Solli har fått publisert forskingen i det anerkjente forskingsjournalen «Frontiers in physiology». Den publiserte artikkelen er også lastet ned over 10.000 ganger.

– Det er veldig stor interesse også utenfor de typiske skinasjonene. Det er litt artig at det er stor interesse ute i verden, i land som Australia, New Zealand og Storbritannia. Artig, men kanskje ikke så overraskende, sier hun til NRK.

Kommentarer til denne saken