Gå til sidens hovedinnhold

«Søttar på villspor på Øyfjellet»

«Har ikke sett en rein» innlegget fra Hanne Dyveke Søttar (FrP) i Stortinget 25. mai går direkte mot alle faglige vurderinger som er gjort i saken.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Både utbygger Eolus, Statsforvalteren i Nordland, NVE og Olje- og energidepartementet (OED) har alle slått fast at Øyfjellet vindkraftverk bygges i flyttleia og vil få konsekvenser for reindriften i området.

OED har sågar satt som forutsetning for utbyggingen at reinbeitedistriktet sikres adgang til vinterbeitene i vest. Et av vilkårene i konsesjonen er at utbygger og reindrift skal komme til enighet om hvordan.

Denne avtalen/løsningen har partene ikke funnet. Etter 16 måneder byggevirksomhet er det enda ikke kjent hvordan OEDs forutsetning skal oppfylles?

Så spørsmålet er altså ikke om Søttar har sett rein på Øyfjellet, men om forutsetningen satt av OED for å kunne bygge Øyfjellet vindkraftverk i Vesterfjella i det hele tatt er mulig å innfri?

OED har hele planprosessen leitet forgjeves etter en løsning i henhold til ankebehandlingens presiseringer – derfor har de latt Eolus Wind bygge cirka 16 måneder på egen risiko.

Argumentet «langt framstredet utbygging» trengs sårt når OED ikke evner å innfri sin egen forutsetning og rettferdiggjøre «overgrepet i Vesterfjella.

Les også

Er debatten på villspor?

Kommentarer til denne saken