– Vi er selvsagt veldig spent på deltakelsen, men det lover godt at så mange er interessert før det starter, sier Lena Aufles og Ellen Strøm Brodtkorb.

Sommertrimmen i Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Leirfjord og Alstahaug starter mandag 27. mai.

– I år er Sommertrimmen utvidet, og det er hele 41 turmål å velge mellom i de fem kommunene, sier de.

Helgelandstrappa i Øyfjellet har blitt turmål.

– Det er så populært å gå trappa at vi måtte ha en post på toppen av Trongskaret. Utsikten er fantastisk, og så kan man gå videre til Varden også, sier Lena.

De er også opptatt av at Sommertrimmen skal være et lavterskeltilbud, og Marsøra gir flere poeng i år.

– Det er det enkleste turmålet, og vi syns at de som ikke har anledning til å ta mer utfordrende poster skal få mer igjen. Derfor har vi økt poengfangsten fra 10 til 20 poeng.

Fakta fra Sommertrimmen 2018 viser at 2.243 personer tok 467 poeng i snitt. Året før var det hele 2.463 som tok poeng.

– Sommertrimmen har et godt tak på publikum, og vi tror at det ikke bare er premiene som lokker. Folk er utrolig glad i gå på tur. Og i år hadde vi lyst til å ta med nabokommunene Grane og Hattfjelldal også. Det er tre poster i hver kommune. I Alstahaug har vi utvidet til fem poster, og i Leirfjord er det seks, sier Lena og Ellen.

– Det er noen nye regler i årets opplegg. Blant annet har vi innført en 16-timers regel for å besøke et turmål. Det betyr at man må vente 16 timer for å ta posten på nytt. Som i fjor har vi en regel om maks tre turmål per dag. For nærmere turbeskrivelse se turkarthelgeland.no. Der ligger turene veldig godt beskrevet, sier de.

Her er alle turmålene

Alstahaug - Skjæringen 50 poeng
For å komme til parkeringsplass kjører man mot Tjøtta og tar første vei til venstre etter 80 sonen sør om Sandnessjøen. Følg Fjellveien helt til andre skilt med parkering på venstre side (kjør forbi skilt til kraftstasjon). På parkeringsplassen står det skilt som beskriver ruten opp til Skjæringen og Tvillingene.

Alstahaug - Vettfjellet 30 poeng
Kjør til Søvik og ta av til parkeringsplassen hvor man går opp til Breitinden (første vei til venstre etter kryss til ferjeleiet på Søvik). Fra parkeringsplassen går man sørover på traktorveien til man kommer til skilt opp til høyre som er merket Vettfjellet.

Alstahaug - Åsen 20 poeng
Dette er indrefileten i Sandnessjøen. Åsen som strekker seg fra ovenfor sentrum og sørvestover, har blitt beholdt som friområde. Den drøyt fem kilometer lange strekningen til Kleivskaret har ei flott sti langs toppen hele veien, og det finns muligheter for å komme seg både opp og ned av denne mange steder.

Alstahaug- Breitind 50 poeng
Det at det er den laveste av De syv søstre trenger ikke å bety at det er den letteste å gå på, men er man i brukbar turform og tar tiden til hjelp kommer man opp. Det er merket opp sti fra riksvei 17 på Søvik.

Alstahaug- Fjellsåsvannet 20 poeng
Turen har utgangspunkt ved Breimo kraftstasjon. Følg stien opp mot de syv søstre, så vil du snart komme til ett kryss der det står skilt som viser veien til Botnkrona/Fjellsåsvannet. Insjekk er rett under demningen. En fin tur med bra utsikt over Sandnessjøen med omland. (beskrivelse fra Frisklivssentralen)

Grane- Almvass-Tuva 30 poeng
Parkering kan skje ved idrettsplassen.

Grane- Stavvatnet 20 poeng
Turen kan nåes fra Eiterådalen eller Svenningdal.

Grane- Storholten 20 poeng
Storholten er Trofors nærmeste utsiktspunkt og ligger i Dempa turområde. Sving av til venstre ved Mestabygget og kjør videre innover til Statskogbygget og parker der. Derfra går det en sti oppover til Storholten.

Hattfjelldal- Hatten 50 poeng
Kjør Elsvassveien til du har passert innerste gård ved Elsvatnet. Parkeringsplass til høyre ved informasjonsskilt. Følg merking til Hatten. For nærmere tur beskrivelse se turkarthelgeland.no. Husk kart og kompass hvis du ikke er kjent i området. God tur!

Hattfjelldal - Sommarfjellet 30 poeng
Ta av fra Susendalsvegen når du ser skiltingen til Ørjedal. Parkeringen er til venstre helt i vegkanten like før bakkene tar slutt. Her står også et skilt som skal være lett å se.

Hattfjelldal - Øvre Elsvatn 20 poeng
Kjør Elsvassveien til Gardsmarka, og videre til Storvollen. Kjør til venstre så langt som du kommer. Følg sti til Øvre Elsvatn. Postkassen er plassert på naustet til fiskeriforeninga.

Leirfjord - Horva 20 poeng
Utgangspunktet kan være bommen på veg over Åkvikmyra opp til sender. Det går veg helt opp. Alternativ rute starter i Hellesvika ved campingplass. Gå over brua og følg vegen til venstre forbi vannbasseng og videre opp til Horva.

Leirfjord - Kløven 20 poeng
Ta av fra RV. 17 og kjør mot Fagervika i ca 6 km. Her finner du en stor parkeringsplass ved Utsikten på toppen av Ulvangskleiva. Følg skogsveien som starter ved parkeringsplassen i 250 meter (til du møter på hovedveien igjen). Ta 90 grader til høyre og følg skogsveien videre tvers over jordet. Veien til Kløven følger skogsveien i lett terreng. Mot enden av den store myra som du passerer ved 2,5 km, velger du veien opp mot venstre. På toppen kommer du til en koselig rasteplass med bord og benker, og en særdeles forseggjort trimpostkasse.

Leirfjord - Reinesaksla 30 poeng
Utgangspunkt er Reines langs FV212. Start fra "Utsikten" og følg merket sti til toppen. Følg merket sti. Gåtid t/r ca. 2,5 timer i middels, litt bratt terreng.

Leirfjord - Simsøyvatnet 20 poeng
Utgangspunktet for turen er den samme som fjelltrimposten ved Tomsenvatnet. Parkeringen er nedenfor rensehuset på Grubvegen. Denne løypa ender på det oppdemte Simsøyvatnet. Det er en lang og bratt stigning før man er oppe. Terrenget er preget av mye stein og fjell men utsikten underveis er upåklagelig. Fin som en rask kveldstur.

Leirfjord - Veten 50 poeng
Start ved opplysningstavle (Fv 808) ca 500 m fra avkjørselsen til kirkegården. Følg hovedveien 200 meter og ta så av til venstre og følg stien til Borgen, og videre etter merket sti til toppen. Mange velger å gå ned Engadalen og ta turen som en runde.

Leirfjord - Øvre Forsland Helgeland Kraft 30 poeng
Øvre Forsland kraftanlegg er et fint turmål, og på turen innover er det flere rasteplasser. Turen til anlegget innerst i Forslandsdalen i Leirfjord kommune er cirka 12 kilometer tur/retur. Veien opp til Øvre Forsland er stengt for biltrafikk. Ta av fra fylkesvei 17 og kjør mot Sundøya. Følg riksveien ca. to km opp mot Åselva bru ved Forslandsvatnet. Før brua tar du inn til venstre og inn på en grusvei. Parker bilen etter 300 meter, ved infoskiltet til Øvre Forsland. Følg så veien ca. 1300 m helt til du kommer nedenfor Dalevatnet, her tar du til høyre. Følg så anleggsveien helt til veis ende.

Vefsn - Baåsen 20 poeng
Bratt opp, pulsen til værs, men det er verdt det når du kommer på toppen. Premien er en utsikt til å bli rørt av. Her ser du ut mot Fustvatnet, Brurskanken, Vardefjellet, Øyfjellet, Vikdalsfjellet, Sørgardsfjellet, Digermulen, De syv søstre og Toven.

Vefsn - Bjørnåsen 20 poeng
Utgangspunkt fra Kjærstad IL klubbhus, følg traktovei nord/vestover til enden og videre hvor den går over til sti. Ta første sti til høyre og følg denne helt frem til trimkassen.

Vefsn - Blanktjønna 20 poeng
Kjør veien til Skjåmoen retning Langvatn, men sving raskt til venstre forbi Moldremma og opp til Tjønnåsen. Ca. 300 m sør for gården tar en traktorveg av til venstre. Følg traktorvegen ca. 1,5 km, ta så av på stia som går til høyre.

Vefsn - Brurskanken 70 poeng
Dette er et turmål som burde stå på alles «bucketlist». Bruskanken er rett og slett majestetisk.

Vefsn - Bygdaskaret (Skaland) 20 poeng
Når du kommer opp på Skaland følg traktorvegen i dalen som går østover forbi Storremma. Punktet for innsjekk ligger ved det høyeste punktet, mellom Skaland og brattbakken.

Vefsn - Helfjellet 30 poeng
Start fra parkeringsplassen ved Høgli bru. Følg traktorvegen oppover til Høglilao (ca 2 km). Her slutter stien. Fortsett videre nordover mot toppen av Helfjellet. Flott utsikt på toppen!

Vefsn - Hjartåsen 20 poeng
Kulstadlifolkets ettermiddagsturmål. Nydelig utsikt både innover mot Mosjøen og utover fjorden. Merket sti hele veien opp.

Vefsn - Høglilao 20 poeng
Start fra parkeringsplassen ved Høgli bru. Følg traktorvegen- som går over til sti, oppover til Høglilao.

Vefsn - Kveldstuva 50 poeng
Kveldstuva på Blåfjellet (765 moh) kan nås fra flere kanter året rundt. Oppe ved varden er det en fantastisk utsikt nordover mot Elsfjorden og Hemnes, østover mot de veldige Okstindan og majestetiske Lukttind. Sørover mot Brurskanken, og vannene Mjåvatn, Ømmervatn og Fustvatn.

Vefsn - Litlfjellet 30 poeng
Parkering på Øyøra. Litlfjellet (221 moh) gir god utsikt. Stien opp har noen bratte heng som må passeres.

Vefsn - Lukttinden 70 poeng
Et av de mest spektakulære turmålene vi har i vårt nærområde.

Vefsn - Marsøra Paul Nygaard 20 poeng
Marsøra er et populært og bynært turmål. Her kan du gå langs Vefsna med Øyfjellet ragende over deg.

Vefsn - Mostjønna Helgeland Sparebank 20 poeng
Hit kan du både sykle og gå, og kanskje tar du deg en forfriskende dukkert på toppen. Mosåsens venner er ivrige vaffelsteikere på søndag!

Vefsn - Mosåsen gård (Finnhaugen) 20 poeng
Finnhaugen ligger ved Mosåsen Gård, som er ett av vefsningenes mest besøkte turområder. Følg vegen oppover til Mørklia hvor du tar av til venstre og går til lysløypa, følg denne et lite stykke og ta så videre til venstre etter stien.

Vefsn - Panorama 20 poeng
Her kan du skue over den fine byen vår.

Vefsn - Sommarmarka 20 poeng
Utgangspunkt fra Kjærstad IL klubbhus, følg lysløypa sørover ca 1,5km hvor det tar av sti fra løypa til venstre videre sørover. Du passerer Grøvtjønna på østsiden og fortsetter stien videre sørover. Litt etter at det begynner å gå nedover kommer du til trimkassen.

Vefsn - Steinlikammen 40 poeng
Steinlikammen ligger mot Eiterådalen som er toppen av en rygg på vei opp Grøvfjellet.

Vefsn - Storveten 30 poeng
Kan nås fra Brattbakken, Søfting, Lindset og Holandsvika. Fra Søfting kan man følge traktorveg som går videre etter bebyggelsen som ligger i nordsida av Søfting (nedenfor det gamle gartneriet). Traktorvegen går etter hvert over i en sti som går hele veien frem til turmålet. Fra Lindset går det traktorveg forbi gårdene på toppen. Traktorvegen kommer etter hvert inn på samme trase som den fra Søfting. Vis hensyn når du passerer gården. Går man fra Brattbakken synes området hvor tregrensa møter fjellet ganske godt. Parker på Rokåsen og gå innover mot Granåsen. Etter ca 1 km ta av på traktorvegen som går oppover mot fjellet. Når man passerer huset som har rast sammen så går det i løpet av 50-100 meter noen gamle bruer over bekken på venstre side. Gå over forbi disse og ta av på den tredje muligheten. Følg gammel sti opp til Risåsen og videre til toppen. Fra Holandsvika er det flere muligheter. Den ene er å gå stien til Svarttjønna og gå opp på fjellet før man går ned til selve tjønna. En annen er med utgangspunkt i «ny lundeplass» like ved der avkjørselen går ut mot Drevland/Nyland. Her kan man følge traktorveg/sti et stykk før man dreier til høyre over en myr og opp ryggen ved Porshola. Når ryggen møter fjellet er siste del opp fjellet noe brattere.

Vefsn - Tolvtuva 40 poeng
Tolvtua (831moh) er en populær topptur, som kan nås fra flere kanter året rundt. En fin gåtur med svak stigning hele veien.

Vefsn - Tårnet Grong Sparebank 20 poeng
Denne turen kan du starte fra Sneveien eller fra Breimoen. Bratte bakker opp som egner seg ypperlig for intervalltrening! Nydelig utsikt utover fjorden fra toppen.

Vefsn - Vardefjellet 40 poeng
Parkering ved taubanehuset.

Vefsn - Varden Øyfjellet 30 poeng
Vårt kjære fjell som skuer over oss, på toppen kan det være vindfullt så husk å ta med lue. Ved målet (814moh) ser du hva som skjuler seg bak fjellet og du får en fin utsikt over byen. NB! Trongskaret kan periodevis være stengt under arbeid med Helgelandstrappa. Hvis du ønsker å plinge deg inn på Varden ved stenging kan gå opp Øydalen.

Vefsn- Badekulpen (Granmoen) 20 poeng

Vefsn- Helgelandstrappa (toppen av skaret) 20 poeng
Trappen opp til vårt kjære fjell som skuer over oss. Den er bygget i naturstein, av sherpa ifra Nepal og til toppen av skaret er det ca 980 trinn. I perioder kan trappen være stengt i forbindelse med videre arbeid (evt helikopter flyving av stein), vis hensyn.