Gå til sidens hovedinnhold

Sofie (26) etter sjokkopplevelsen: – Det var veldig skummelt

Som sikkert mange andre gjør, oppbevarer Sofie Schjølberg batterier samlet og løst i en oppbevaringsboks. Etter sjokkopplevelsen forleden, gjør hun aldri det igjen.

For abonnenter

(Lofotposten): – Jeg skulle hente et nytt batteri for å sette inn i en leke til dattera mi. Da jeg tok fram kurven med batterier, så jeg at deler av kurven var smelta, forteller Sofie Schjølberg (26) på Sørvågen i Moskenes.

Oppi kurven lå det noen lyspærer, AA-batterier, AAA-batterier og noen av de større 9 voltsbatteriene som blant annet brukes i røykvarslere.

– Det hadde vært fyr i kurven, det var helt tydelig. Emballasjepapp var brent opp og plastkurven var smelta. Det var veldig skummelt, sier Schjølberg, som mener hun og familien har vært heldige.

– Det kunne ha gått så utrolig mye verre enn å ha fått noen svimerker i skapdøra, sier Schjølberg som oppdaget branntilløpet lenge etter at det skjedde.

– Jeg har ikke hatt framme den kurven på kjempelenge. For en måneds tid siden husker jeg at jeg kjente svilukt på kjøkkenet, men da trodde jeg det kom av noe annet. sier Schjølberg.

Advarer andre

Hun har lagt ut bilde av den svidde kurven på Facebook for å advare andre og hun endrer praksis i huset for å unngå at noe lignende skjer igjen:

– Brukte batterier skal jeg kaste med en gang. Nye batterier skal ligge i pakningen sin til de skal brukes, fastslår hun.

Større risiko

Der får hun støtte fra Lars Gärtner som er brannsjef i Vågan kommune.

– Korrekt måte å oppbevare batterier på, er på den måten som produsenten har foreskrevet det: Mørkt og kjølig og i emballasjen sin, sier han og understreker at det er forskjell på risikoen mellom AA-batterier og 9 voltsbatterier.

– På AA-batterier er polene i hver sin kant av batteriet. På et 9-voltsbatteri er polene rett ved siden av hverandre. Det betyr at de er mer utsatt for å kortslutte om de kommer borti noe, mens det går fint å gå med to AA-batterier i lomma, sier Gärtner som minner om at jo høyere spenning batteriet har, jo varmere kan det bli om det kortslutter.

– 9-voltsbatterier bør oppbevares i emballasjen sin, fastslår han.

Et av rådene Sofie har fått på Facebook-posten sin, er å sette en bit tape over polene på batterier som skal kastes, slik at de ikke kortslutter.

Kommentarer til denne saken