Dersom du vil reise til Sverige fra Norge gjelder krav til dokumentasjon på negativ covid-19-test eller gyldig koronasertifikat. Den negative covid-19-testen må være tatt innen 72 timer før avreise.

I romjula innføres det enda strengere regler. Fra og med 28. desember må, med enkelte unntak, alle reisende til Sverige dokumentere negativt testsvar for pågående covid-19-infeksjon tatt i løpet av 48 timer før innreise.

Gjelder for svenskehandel

– De nye reglene vil også gjelde folk som reiser på dagstur til Sverige for å handle, forklarer pressesekretær for statsministeren, Darina Agha til NRK.

Sveriges nye statsminister, Magdalena Andersson, varslet nye strenge koronaregler på en pressekonferanse denne uka.

– Vi befinner oss i bekymringsfull situasjon. Nå øker smittespredningen raskt og vi ser at en økende belastning på helsevesenet. Spredningen av den nye virusvarianten Omikron er bekymrende.

Vakter ved grensen

Ved Umbukta har svenske politibetjenter stått vakt denne uka, og også langs grensene i Hattfjelldal kan det være vakter ute. Ida Apelqvist sier de som blir stoppet er svært hyggelige, men også at det er veldig kaldt å stå på vakt på grensen.

– Slik det er i dag med rundt 30 minusgrader så skynder vi oss inn i bilen når det ikke kommer biler. Men vi sjekker alle som kommer, og alle er hyggelige og forstår hvorfor vi er her. De som vi har stoppet har med alt de trenger for å komme inn i Sverige, så det har ikke vært noen problemer, sier Ida Apelqvist til Rana Blad.

Det er ingen norske HV-soldater langs grensa.

I lys av innskjerpet grensekontroll, bør gyldig pass eller nasjonalt ID-kort med reiserett, alltid medbringes på reiser til Sverige. Hotell og fly- og ferjeselskaper krever ofte pass eller nasjonalt ID-kort ved innsjekking.