Gå til sidens hovedinnhold

Snart julebordssesong i Vefsn: – Fraråder fyllefester og tradisjonelle julebord

Artikkelen er over 1 år gammel

Vefsn kommune kommer med flere nye anbefalinger for å begrense utbredelsen av koronaviruset. I tillegg har kommunen laget en plan for smittehåndtering som involverer også fagpersonell som ikke er helseutdannet.

For abonnenter

Onsdag orienterte kommuneoverlege Hege Harboe-Sjåvik Vefsn kommunestyre om status for koronapandemien og arbeidet med smittevern- og smittevernregler.

Overordnet sa hun at Vefsn kommune per i dag ikke har noen særskilte lokale smittevernordninger.

– Vi følger nasjonale smitteverntiltak, sa hun.

Tirsdag skrev helg.no at skjenketida til midnatt er opphevet og at utestedene dermed kan servere alkohol til ordinær stengetid.

Nytt begrep

Onsdag varslet Harboe-Sjåvik enda flere nyheter.

En av nyhetene er egentlig et nytt ord, eller kanskje snarere sagt et nytt begrep: «Massesmittehendelser». Harboe-Sjåvik sa at det er like greit å lære seg ordet, først som sist.

– Begrepet er en viktig drivkraft for å holde pandemien levende og slår inn i tilfeller når mer enn fem personer er smittet av samme smittekilde i løpet av kort tid. Vi vet at det ofte er slik at svært få smittekilder står for mye av spredningen. Vi vet også at store arrangement og hvor alkohol er involvert ofte kan være arenaer for smittespredning, forklarte Harboe-Sjåvik, og gikk inn på utfordringene som kommer i høst og til jul.

Les også

Bedriftene er usikre og ligger på vent: – Det blir nok ikke noe julebord i år

– Sosialt er greit

– Halloween og julebord. Til årets julebordsesong anbefaler vi ikke fyllefest eller store forsamlinger og sånn sett det som gjerne har vært tradisjonelle julebord. Men vi anbefaler at kollegaer i mindre grupper kan gå ut og spise og ha et slags julebord likevel. Sosialt, men likevel innenfor grensene. En slags mellomting mellom ingenting og det tradisjonelle julebordet. Private julebord er lov, men det er ikke lov å samle mer en 20 stykker i private hjem, sa Harboe-Sjåvik.

Hun anbefalte i samme åndedrag at unger absolutt bør få lov til å ta runden i nabolaget 31. oktober med «knask eller knep»-forespørsler.

– Men ikke i store sammenkomster. Små vennegrupper går fint. Foreldre må gjerne følge opp. Og personene som åpner døra må være friske og servere kun godteri som er innpakket.

Les også

Nå er det nye koronaregler for utelivsbransjen i Mosjøen: – Det er klart det gjør noe med omsetninga framover

Hun la til at de vanlige smittevernreglene fortsatt gjelder og vil fortsette å gjelde i overskuelig framtid, så som å holde en meter avstand og at hosting og nysing fortrinnsvis foregår inn i albueregionen.

- Du må dessuten ikke har dårlig samvittighet for å holde deg hjemme fra jobb dersom du snufser litt, sa hun.

Teste 25 prosent av befolkningen i uka

Harboe-Sjåvik redegjorde også for at 3.000 så langt er testet i Vefsn og at kommunen har laget en egen plan for smittehåndtering ved utbrudd.

– Planen går ut på at vi kan teste opp til 25 prosent av befolkningen per uke. Dette er ganske mange. Vi er allerede i gang med å lære opp folk som ikke jobber i helsevesenet til å utføre testing og smittesporing. Da blir vi i stand til kjapt få folk inn som kan håndtere en situasjon med smitteutbrudd, forklarte Harboe-Sjåvik.

Les også

Forbereder seg på en unik julebordsesong i Mosjøen: – Det blir halverte plasser

Hun la til at selv om kommune i dag ikke har egne lokale smitteverntiltak, så kan dette bli innført dersom situasjonen krever det.

– Vi kan legge restriksjoner på besøk på institusjoner, i forhold til arbeidslivet og hjemmekontor, på størrelsen på sammenkomster, på åpningstider på serveringssteder, og på sportsarenaer, for å nevne noe. Vi har en ganske stor pakke å plukke fra, hvis det blir nødvendig, sa Harboe-Sjåvik.

– Men terskelen for å stenge skoler og barnehager er temmelig høy, la hun til.

Wenche Solli (Ap) spurte hva som gjelder for folk som av helsemessige årsaker må dra til et sykehus som ligger i en by som smittemessig er klassifisert som såkalt rød sone, for eksempel Universitetssykehuset i Tromsø.

- Et godt spørsmål. Foreløpig gjør vi ikke noe med denne gruppen reisende. Det er lov og reise og å komme tilbake uten å måtte gå i karantene. Men vi ber om forsiktighet, for det finnes jo en viss smitterisiko ved å reise til byer som Tromsø og Oslo, svarte Harboe-Sjåvik.

Kommentarer til denne saken