Thomas Eidsaune gjør et godt forsøk, men to meter og femti blir litt i drøyeste laget. Han gleder seg likevel til å ta ringene i bruk – som et sted for en kaffekopp og pauseprat for kunstnerne som om ikke altfor lenge inntar brygga, Sjøgata og resten av byen under Galleria og Festpillene Helgeland.
Innen den tid blir nok gaven fra Midt-Norsk Betong ikke til å kjenne helt igjen.
- Vi skal grunne dem og gjøre dem klare for gatekunst, sier Thomas, som skal gjøre en jobb sammen med Marius Alexander, en av kunstnerne bak veggmaleriet av Vefsn-hanen på torget. Men når gatekunstnerne kommer oppover om ikke så lenge, skal de slippes løs og få boltre seg med malingskoster og spraybokser.
I år blir kafébordene inni ringene trolig satt opp ved hjelp av paller som en provisorisk løsning. Men så kan det bli en designkonkurranse om hvordan en skal lage noe permanent for neste år og åra framover.
Neste år kan street art – gatekunst – nemlig bli hovedatsingen for Galleria Kunstfestival, men allerede i år kommer solide representanter for flere retninger innenfor sjangeren til Mosjøen. De mest kjente er trolig Cope2 som skal stille ut grafitti på Kulturverkstedet, og Mr. Woodland som skal slippes løs på veggflater i bymiljøet. Men først altså betonringeneved utløpet av Skjerva.
Kanskje kan det bli både musikk og mat i tilknytning til installasjonen, men først og fremst er de altså tenkt som et lite fristed utenfor kunstfestivalen i Mjaavatnbrygga.
Startet i fjor
Tanken om street-art som tema for festivalen startet med veggmaleriet i fjor høst, da Marius Alexander og Thor Erik Bugge Pedersen dekorerte sørveggen av forretningsbygget ved torget med en stashane.
- Vi opplevde at dette var noe byen virkelig ønsket og satte pris på, sier Thomas. Han har etter hvert skaffet seg gode kontakter og kompetanse på hva som rører seg innen dette kunstfeltet og driver også en del formidling gjennom sitt eget firma.
Ideen om street-art skal hjelpe folk til å kjenne til forskjellige sjangre, men også forhåpentligvis også til at det blir slutt på hærverk og tilgrising med maling. En idé kan være å gjøre en del underganger tilgjengelige for alle som vil prøve og øve, mener Thomas.
Han er glad for gaven fra Midt-Norsk Betong og for alle andre bidrag fra næringslivet og privatpersoner til Galleria.
- Vi har et lite budsjett som egentlig gir et for lite handlingsrom. Men samtidig utløser dette mange kreative løsninger.
- Spennende og artig
Daglig leder Steinar Åkvik i Midt-Norsk Betong synes det er fint å kunne bidra til festivalen. De to betongringene på tilsammen 5 tonn representerer en verdi på nærmere 25.000 kroner. Og han forsikrer at de står trygt i grusen på Mjaavatntomta uten fare for å bikke over.
- Hvorfor gir dere denne gaven?
- Vi ble jo spurt. Men samtidig synes vi det er spennende og artig med Galleria. Det skaper liv og røre i byen og det er supert, sier Steinar Åkvik.
Saken ble først publisert på Galleria kunstfestival og artikkelforfatteren Asbjørg Sande er en av dugnadsarbeiderne der.